вівторок, 04 червня 2019 20:11

Що чекати від Віктора Скрипника на посаді головного тренера "Зорі"

49 річний Віктор Скрипник очолив луганську "Зорю". Український фахівець підписав контракт на три роки з новим клубом. На цій посаді Скрипник замінив Юрія Вернидуба, який працював з "Зорею" останні 8 років.

Віктор Скрипник народився у Новомосковську, що у Дніпропетровської області. Грав за запорізький " Металург" 5 сезонів. Після чого приєднався до "Дніпра". Тодішній наставник клубу німець Берд Штанге допоміг у 1996 році Скрипнику перейти до " Вердера". Сума трансферу склала 1. 5 мільйонів німецьких марок.Відіграв 7 сезонів. З " Вердером" Скрипник зміг виграти першість Німеччини та двіч завоювати Кубок країни. У 34 роки через постійні травми змушений був завершити кар'єру. Після цього пішов вчитися на тренера. Пройшов всі сходинки тренерської роботи у " Вердері" після чого у 2014 році очолив головну команду. На посаді протримався два роки. У 2016 році був відправлений у відставку через незадовільні результати.

Автор: bundesliga.de
  Скрипник володар Срібної салатниці
Скрипник володар Срібної салатниці

Минулого літа очолив " ФК Рига" (колишній " Сконто"), де за сезон зробив золотий дубль. Не захотів продовжувати роботу в Латвії. Журналісти називали ім'я Скрипника серед можливих кандидатів на посаду тренера "Динамо". Мав пропозиції від різних клубів, але обрав "Зорю".

Важливий момент, що Скрипник фактично повертається додому. "Зоря" проводить власні матчі в Запоріжжі. Це місто не чуже для нового тренера. Свого часу він тут грав за місцевий " Металург" 5 сезонів. Не буде ніяких проблем з адаптацією, розуміння в яке середовище потрапив.

"Зоря" в цьому сезоні провалилася на всіх фронтах. Підопічні Вернидуба не змоги пройти ні до групи Ліги Європи, ні виграти бронзові нагороди, ні поборотися за Кубок країни. Чутки про можливу відставку Вернидуба лунали впродовж всього сезону. Після поразки від "Лейпцига" Юрій Миколайович сам попросився у відставку, але вона не була прийнята керівниками команди. Зрозуміло, що тренер за 8 років вже вижив себе у конкретній команді. Потрібні були нові виклики, як самому Вернидубу, так і гравцям.

В цьому сезоні "Зоря" провалилася на всіх фронтах


Схоже, що боси луганського клубу зрозуміли всю безперспективність ситуації, тому вирішили готувати зміни в тренерському штабі. Відразу після відставки Вернидуба у команди з'явився новий головний тренер. Можна припустити, що переговорити йшли ще протягом сезону. Можливо, навіть з цим пов'язані не кращі результати "Зорі" у квітні – травні. Вернидуб та гравці вже розуміли, що в новому сезоні буде новий тренер.


Свого часу Скрипник починав у " Вердері" в ролі дитячого тренера. Пройшов всі команди поки не очолив першу. Все це має бути вкрай важливо. "Зоря" має у своєму складі багато молодих гравців, яким потрібно пройти процес становлення. В цьому якраз Скрипник може дуже допомогти.

" Вердер" Скрипник очолив в момент, коли команда котилася до низу, була близької до дна турнірної таблиці. Йому вдалося подолати кризу та вивести команду в середину турнірної таблиці. Щось схоже зараз відбувається в "Зорі", де результати команди відверто скотилися. Мова не йде про виліт(тим паче, що сезон завершився), але кардинальні зміни просто необхідні, як в плані побудови гри, так і складу команду.

Скрипник має досвід антикризового менеджера


Після першого періоду у Бремені почалася криза, яка коштувала Скрипнику місця тренера. Тут головним стала постійна зміна складу. " Вердер" жив коштом продажу гравців, тому кожного сезону потрібно було ліпити нову команду. Замість лідерів приходили молоді гравців, яким точно не вистачало досвіду. Звичайно, що для самого Скрипника це також був перший досвід самостійної роботи, тому зрозуміло, що рано чи пізно, будуть спади. В певний момент він просто втрати контроль над командою.

Великою авантюрою було відразу йти працювати в інший клуб. Потрібно було проаналізувати власні помилки, зробити висновки, ще повчитися. Тут варто віддати належне Скрипнику, який на певний час взяв паузу в роботі. Залишався в структурі " Вердера", але не приймав іншої команди. Хоча ходили розмови про російські ("Локомотив"), українські("Дніпро"). Потрібно було обрати варіант, щоб відновити ротацію та не мати додаткового тиску. Ідеальною для цього стала "Рига". Латвійський чемпіонат відверто не самий сильний. Можна було спокійно повернутися в професію. В минулому сезоні Скрипник виграв все, що тільки можна на рівні Латвії, хоча у кваліфікації єврокубків не зміг створити дива. Новим викликом стала "Зоря".

Автор: Офіційний сайт "Риги".
  Чемпіонство з "Ригою"
Чемпіонство з "Ригою"

В першу чергу, Віктор Скрипник – німецький тренер, він саме в Німеччині вчитися професії, здобував знання. При тому, що він прекрасно розуміє реалії України попри життя закордоном. Його підхід до роботи точно має відрізнятися від системи роботи української школи. За побудовою гри Скрипник постійно в пошуку. Схема може мінятися з 4-2-3-1 до класичних 4-4-2. Німецький досвід не пройшов повз. Тому Скрипник прихильник доволі силового футболу. Гра будується через активність флангів та наявність силового нападника. За підбором гравців "Зоря" підходить під такий футбол. Варто тільки попрацювати над підсиленням окремих позиції. В першу чергу середини поля та центру захисту. Не варто точно чекати великої кількості новачків літом. Цікавих флангових гравців у "Зорі" вистачає.

Скрипник - німецький тренер, а не український

Найбільшою проблемою для Скрипника є те, що він прийшов у суто тренерську команду. В "Зорі" саме Вернидуб був головною рушійною силою. Саме тренер підбирав гравців під власне бачення, допомагав гравців розвиватися або повертатися після невдалих викликів в інших командах. Змінити щось відразу буде вкрай важко.


"Зоря" обрала для себе новий та цікавий розвиток команди. Луганчани мають знову стати грізною силою на рівні України, спробувати повернутися на групову стадію Ліги Європи. При тому, що має відбуватися процес прогресу гравців. Не великий секрет, що саме завдяки трансферам футболістів "Зоря" наповнює бюджет команди. Самі такі великі виклики будуть стояти перед Скрипником на новому місці. Для самого тренера робота в "Зорі" буде таким собі тестом на професійну придатність. Він має підтвердити свій тренерський потенціал, продемонстрований у Німеччині 5 років тому - Латвію ніхто серйозно не сприймає. В разі успіху в "Зорі Скрипник отримає трамплін для роботи в більш сильному чемпіонаті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишня команда Шевченка хоче запросити головного тренера "Шахтаря"


Зоря за результатами минулого чемпіонату зайняла 5 місце в УПЛ. Програла " Інгульцю" в півфіналі Кубка України, а у кваліфікації Ліги Європи не змогла пройти німецький "Лейпциг".

Зараз ви читаєте новину «Що чекати від Віктора Скрипника на посаді головного тренера "Зорі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі