четвер, 16 травня 2019 08:00

Руслан Ротань: "Всі мої думки пов'язані з молодіжною збірною України".

Руслан Ротань: "Всі мої думки пов'язані з молодіжною збірною України".

-Перехід зі статусу футболіста в тренери – процес не простий. У Вас відстань між кар'єрою футболіста та початком роботи тренером – 4 місяці. Наскільки свідомим рішення для Вас було перейти на тренерську роботу?

-В житті можна планувати багато чого, але конкретна ситуація можне все змінити. Обставини так почали розвиватися, що перехід на тренерську роботу був неминучий. Як футболіст я втрати доволі багато часу, десь випав з ігрового ритму. З червня по вересень я не те що не грав у футбол, думати про це не хотів через сімейні обставини. Наздоганяти були вже дуже важко враховуючи вік. Тому перехід на тренерську роботу, напевно, виглядає логічним кроком.

-Чи були у Вас сумніви, коли отримали пропозиції працювати тренером?

Звичайно, що варто було все обдумати. Бажання грати в мене ще остаточно не зникло. Але відбулося переосмислення багатьох речей у моєму житті. Зрозумів, що не так багато часу приділяв родині. Постійні матчі, тренуванні, виклики в збірну. Потрібно було змінювати власне життя в нових реаліях.

-Була інформація, що влітку Вас розглядали в ролі можливого помічника для Андрія Шевченка в збірній України, коли штаб залишив Рауль Ріанчо. Наскільки це відповідає дійсності?

-Ще після того, як у мене завершився контракт із "Динамо", Андрій Миколайович мені зателефонував та запропонував роботу в штабі збірної. Але тоді, я ще хотів грати у футбол. Мав пропозиції від різних клубів. Але обставини в житті склалися по- іншому. Напевно, якби я знав на перед, що завершу кар'єру – прийняв би пропозицію від Андрія Шевченка

-Попередній наставник молодіжної збірної Олександр Головко мав трохи інше бачення побудови гри команди, ніж в національній збірній. Наскільки Ваші погляди на футбол збігаються із поглядами Шевченка?

-Я на прямому контакті з Андрієм Шевченком та його штабом. Постійно обмінюємося відеофайлами про тих чи інших гравців. Андрій Миколайович пояснює принципи роботи національної команди, побудову гри.

В молодіжній збірній я працюю для національно команди, для підготовки футболістів для збірної України. Побудова гри національної та молодіжної команди мають бути схожими для того, щоб гравці розуміли принципи роботи збірної, вимоги, які перед ними будуть ставити.

-Збірна Ю -20, яка стала 3 на Кубку Європи минулого року в Фінляндії, а через декілька днів візьме участь в Кубку Світу в Польщі, грає в три центральних захисники. Вам потрібно буде працювати з багатьма гравцями команди Петракова. Потрібно буде все ламати?

В цій ситуації нічого не залишається, як перебудовувати футболістів.

-Головним для молодіжної збірної є результат, чи гравці в національну команду?

-Це має бути в совокупності. Без успішних виступів виховати сильного футболіста не так просто. Я не хочу йти легким шляхом, щоб мене хвалили як тренера за мої можливі успіху. Для мене успішною робота в молодіжній збірній буде тільки тоді, коли футболісти не тільки будуть грати за національну команду, але і там матимуть важливу роль. При тому, ніхто не знімав завдань із "молодіжки" на рахунок виходу на Євро.


-Як Ви оцінете жеребкування до Кубка Європи 2021?

-Топ –команд у суперниках не буде, але група дуже не проста. Десь склад нашої групи є рівним. Кожна із команд матиме свої шанси. Тому всім суперники будуть налаштовуватися максимально на ігри.

-Наскільки сильне покоління футболістів 1998 -2001 років, із якими Вам потрібно працювати?

-Хороше покоління футболістів, з якими потрібно працювати. Є футболісти які виділяються, про яких вже зараз говорять. Яким не був футболіст, яким би не було покоління потрібно докласти максимум зусиль, щоб він виріс та прогресував.

-Не всі гравці молодіжної збірної мають ігрову практику. Краще тренуватися із гравцями умовними гравцями першої команди Динамо чи Шахтаря, або мати стабільну ігрову практику в клубів простіше?

Я думаю, що в тренуванні можна взяти дуже багато із сильними гравцями. Але без ігрової практики прогресу та розвитку досягти вкрай важко.

Ви пів року грали в "Славії". Який досвід винесли для себе виступаючи в Чехії?

Найперше, це відношення до легіонерів. Ніхто не буде бігати за іноземцями, як це роблять в Україні. Маєш доводити всім, що ти на голову сильніше від місцевого гравця. Ну і професійне відношення до футболу. Футболісти багато самі індивідуально працюють над собою.

-Ви складаєте враження дуже доброї людини. Зможе бути суровим стосовно гравців, якщо цього вимагатиме ситуація?

-Я думаю, що команда має формуватися за принципами поваги тренера до футболістів та футболістів до тренера. Це дуже важливий фактор для досягнення успіху. Я розумію, що в деяких моментах мені потрібно буде приймати важкі рішення, які не всім сподобаються, бути жорстоким. Це частина моєї роботи. Я готовий до цього. Але це точно не має бути головним принципом роботи молодіжної збірної

-Не так давно в "Мілані" відбувався конфлікт між головним тренером Гаттузо та гравцем Бакойоко. Варто тренеру вміти прощати навіть після серйозних конфліктів гравців?

-Футбол –емоційна гра. Тут може бути багато чого сказаного на емоціях, особливо, якщо щось не виходить. Я думаю, що в подібних ситуаціях категоричним бути не можна. Потрібно давати шанс виправити ситуацію.

Кому зараз Руслан Ротань – тренер зателефонує, якщо йому потрібна буде порада?

-Може зателефонувати Хуанде Рамосу. Думаю, що також важливим для мене є думка Андрія Шевченка.

-Андрій Шевченко в ЗМІ заявив, що одного дня мріє очолити "Мілан". Які тренерські амбіції у Вас?

-Про це думати ще дуже рано. Всі мої думки пов'язані зараз із молодіжною збірною України.

-Молодіжна збірна України здобула перший трофей на товариському турнірі в Туреччині. Які Ваші перші враження від роботи із командою?

-Це було скоріше можливість познайомитися із гравцями, переглянути більше кандидатів до збірної. Гравці мають зрозуміти принципи, за якими ми будемо працювати в молодіжній збірній. Як тренер я отримав певний досвід. Аналізую цей турнір, виявляючи власні помилки та недопрацювання. Але загалом, кожен вигнаний турнір, навіть маленький турнір, — це досягнення, як для гравців, так і тренерського штабу.

-В попередніх каденціях молодіжної збірної проблемним місцем була позиція центрального захисника. Які позиції хвилюють найбільше Вас?

Я б на цьому не став би концентрувати увагу. Кожен футболіст повинен розуміти власну значущість та власні перспективи. Тому я б не став говорити, що незадоволений комплектацією якихось позицій. Це має залишитися в середині команди.

-Тренерський штаб у Вас майже не змінився у порівнянні із роботою Олександра Головка. Вас задовольняє їх робота?

-Я виходив із того, що Василь Кардаш та Олександр Мелащенко вже мають певний досвід роботи із молодіжною збірною. Звичайно, що все це дуже важливо для моєї роботи. З кожним я переговорив особисто. Після чого прийняв рішення, щоб вони залишилися працювати далі.

-Чи була у Вас розмова з Олександром Головком перед тим, як Ви погодилися очолити молодіжну збірну?

Ні. Такої розмови не було.

-В складі "Дніпра" багато талановитої молоді. У Вас не було бажання запросити Олександра Поклонського в штаб молодіжної збірної?

-Бажання, можливо, було. Але у нього є своя робота в клубі. Потрібно розуміти, що збірна та клуб –це зовсім різні футбольні суб'єкти. Якщо у клубі тренер працює майже кожного дня, то у збірній це тільки збори на декілька днів. Потрібно розуміти, що принципи, які діють в клубі не завжди можуть діяти в збірній.

-В Україні багато клубів хочуть робити ставку на молодих гравців. Але виходить так, що молодих футболістів не так вже і багато. В чому проблема, на Вашу думку?

-В нас талановитих гравців вистачає. У нас велика проблема переходу із молодіжного в дорослий футбол. Багато в чому тут проблема в ментальності гравців, розуміння життя. Молоді гравці мають бути більше професіонально відноситися до себе, індивідуально більше працювати над собою.

Повну версію інтерв'ю Руслана Ротаня читайте в журналі " Країна" за 16 травня.

Зараз ви читаєте новину «Руслан Ротань: "Всі мої думки пов'язані з молодіжною збірною України".». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі