середа, 10 вересня 2014 18:24

"Розмови про те, що 18 вересня Росію позбавлять КС-2018 - не більше, ніж марення божевільного" - Франков

"Розмови про те, що 18 вересня Росію позбавлять КС-2018 - не більше, ніж марення божевільного" - Франков
Фото: fanat.ua

Головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков поділився з Gazeta.ua своїми очікуваннями від майбутньої зустрічі 18 вересня у швейцарському Ньоні за участі представників ФФУ, РФС, ФІФА та УЄФА. На зустрічі обговорюватиметься питання, пов'язане з ситуацією навколо кримських клубів.

Нагадаємо, РФС грубо порушив статути ФІФА та УЄФА, включивши в свій чемпіонат клуби з Криму.

- На своєму рівні УЄФА може ухвалити рішення про виключення російських клубів з єврокубків, а збірної Росії - з відбіркового турніру до Євро-2016.

Це можливий максимум. А всі розмови про те, що 18 вересня Росію позбавлять права на КС-2018 - не більше, ніж марення божевільного. Швидше за все, цього дня не буде прийнято взагалі жодного рішення. Адже захід так і називається - робоча зустріч, де обговорюватимуться робочі питання. Найімовірніше, офіційно або неофіційно, Росія буде попереджена, що надалі вона не має права задіяти під своєю егідою клуби з Криму. Або повинна вирішувати питання про їх реєстрацію на материковій частині своєї країни.

- Головним козирем України в ФФУ називають свого представника в УЄФА. Неважко здогадатися, що мова йде про Григорія Суркіса. Наскільки вагома він фігура для футбольної Європи?

- Думаю, що достатньо вагома. Якби не він, цієї зустрічі напевно б не було взагалі. Або вона була б не 18 вересня, а де-небудь 18 грудня наступного року. Навряд чи в УЄФА зацікавлені вирішувати це питання максимально швидко і гранично жорстко. Більш того, УЄФА буде всіляко намагатися звалити рішення даної проблеми на ФІФА. Мовляв, ваш статут порушений - ви й розбирайтеся. Інше питання - передвиборна метушня, що в цьому змаганні двох відомство може виграти Україна.

- Якби не майбутні вибори президента ФІФА, керівники відомств знайшли би привід скасувати зустріч?

- Навіть в звичайних умовах, не кажучи вже про передвиборну гонку, що ФІФА, що УЄФА абсолютно не зацікавлені влаштовувати з цього приводу гучну розбірку. І будуть діяти вкрай обережно, без марного ризику для кар'єри і репутації. Як тиск Євросоюзу позначиться на діях УЄФА, сказати складно. І які саме санкції передбачені щодо футболу, це теж досконально невідомо.

- Сьогодні з'явилася заява президента РФС Миколи Толстих про готовність до конструктивного діалогу з ФФУ в питанні кримських клубів. Чи можна говорити про пом'якшення росіянами риторики? І що взагалі це означає?

- Нічого не значить. Микола Толстих говорить те, що йому належить за статусом. Все буде з'ясовуватися за столом в закритому режимі.

- Дві свіжих події. Перша - компанія донецького губернатора Сергія Тарути припинила спонсорувати краснодарську "Кубань" і російський блогер звинуватив Україну в здачі матчу зі збірною Словаччини. Як це може вплинути на поточну ситуацію?

- Ніяк. Звинувачення на нашу адресу - це не більше, ніж марення п'яного ідіота. Щоб запідозрити цей матч в "договорняку", потрібна одна єдина річ - аномальний розмір ставок на збірну Словаччини, зафіксований в будь-якій точці планети. Або якщо вийдуть відразу декілька словацьких гравців і відкрито зізнаються, що здавали гру.

Стосовно Тарути, основним акціонером всієї цієї низки клубів, серед яких також "Кубань" і донецький "Металург", є Мкртчан. І щоб робити якісь висновки, потрібно знати особливості їхніх ділових відносин. Але не думаю, що їхні бізнес-справи якось пов'язані з юрисдикцією кримських клубів.

Зараз ви читаєте новину «"Розмови про те, що 18 вересня Росію позбавлять КС-2018 - не більше, ніж марення божевільного" - Франков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі