пʼятниця, 09 серпня 2019 21:00

Роздоріжжя Моуріньо

Роздоріжжя Моуріньо
Роберто Моралес вважає, що Моуріньо буде працювати тільки в топ - клубі

Жозе Моуріньо був звільнений з посади головного тренера "Манчестер Юнайтед" в середині минулого сезону. Попри величезний досвід та велику кількість завойованих трофеїв під час тренерської роботи, португальський тренер залишається без роботи. Влітку він так і не очолив жодну з команд.

Ведучий програми " Футбольний формат" на телеканалі "Експресо" Роберто Моралес на прохання Gazeta.ua бльше детально розібрався в ситуації

""Це вперше за понад 20 років, коли є час спокійно міркувати і коли я перебуваю в Сетубалі в кінці липня-початку серпня".

"Але й під час відпочинку я не повністю щасливий. Мені бракує футболу. Я ще сповнений вогню".

"Єдине, що знаю: мені не можна піддаватися емоціям в ухваленні рішення. Я повинен бути раціональним. Не потрібно вибирати тільки тому, що я хочу працювати, ніби відчайдушно прагну де-небудь влаштуватися. Я повинен вибрати наступний клуб, тому що буду вважати його правильним мотивуючим проектом для мене".

"Хочу повернутися сильнішим, ніж будь-коли. Я багато вчуся і старанно працюю над собою, щоб бути готовим повернутися на найвищий рівень".

Все наведене вище цитати зі свіжих коментарів Жозе Моуріньо. Він дає чіткий меседж – робота цікавить його надзвичайно, проте тільки топові клуби.

Його частенько звинувачували у захланності, гонитві за грошима. Проте більшість видатних тренерів футболу з часів Белли Гуттманна, Дона Ріві, Ергста Гаппеля і донині вміли себе успішно продавати. Якщо б Моуріньйо був схибленим на грошах, то цього ж літа пристав на одну з двох дуже ласих пропозицій з Китаю. Перша це очолити найзаможніший тамтешній клуб Гуанчжоу Евергранд". Друга бути радником місцевого міністерству спорту з питань розвитку футболу. Перша то величезні гроші, але треба працювати, друга гроші значно менші, але зовсім не малі й робити майже нічого не доведеться. Жозе рішуче відмовився.

Моуріньо відмовився від дох грошових пропозицій з Китаю

Насправді, для його вимог і амбіцій поки немає місця, а спуститися трохи нижче супереліти він не бажає. Хіба що б рідній Португалії міг взяти одного з грандів. Але й тут біда, "Порту", "Бенфіка" і "Спортінг" переживають важкі часи. Мова не лише про фінанси, а, швидше, про внутрішньо клубні розбірки та негаразди.

В Англії з шести грандів йому не підійде жоден. Столичні "Арсенал і Челсі з різних причин заощаджують гроші, "Манчестер Сіті", "Ліверпуль" та "Тоттенхем" маю тренерів і вірять в них, ну а "Манчестер Юнайтед" залишив у Жозе надто погані спогади, тим паче там купа гравців, з якими Моуріньо розсварився.

В Іспанії "Барселона" для нього закрита назавжди, "Атлетіко" і "Реал" мають тренерів (останній, щоправда, може незабаром і звернутися до португальця), а в "Валенсії" власник Пітер Лім робить казна що.

"Баварія", єдиний клуб Німеччини, що підійшов би Моуріньо за статусом, закритий для Жозе через гостру заочну полеміку з Румменіге та Гьоннесом.
Часто поруч з його прізвищем згадують ПСЖ. Що ж, це можливий варіант, після Тухеля, котрий поки при справах.


Італія? "Інтер" взяв Конте, "Ювентус запросив "Саррі, "Наполі" має Анчелотті. "Мілан" та Рома ж фінансовим вимогам Жозе не відповідають та й переживають каламутні часи.

Їхати ж за межі Європи Моуріньйо не бажає.

Розмови ж про його неспроможність серйозно працювати на топовому рівні є відлунням кількох реальних проблем помноженим на людську фантазію. Справді, Моуріньо і сам визнавав, що у більшості гравців нових поколінь йому бракує сили духу, характеру. Він звик мати біля сере Террі, Лемпарда, Рамоса, Алонсо, Дзанетті та їм подібних. Це звичайна проблема людей різних часів. Проблема коли енергетика наставника і його впевненість гравцям не передається. Але вирішити її чи зменшити можна, зокрема за рахунок залучення правильних помічників. Нині головний тренер це фронтмен, а далі йдуть десятки на свій манер дуже важливих людей, про яких мало згадують ЗМІ. До речі, втрата стародавнього друга і правої руки Руя Фарії в останньому сезоні в "Манчестер Юнайтед" стала для Жозе критичною. Фарія зараз працює в Катарі, Моуріньо ж поки туди не збирається. Його команда тренерів розійшлася.

Для початку нової роботи сеу Жозе потрібно буде зібрати рештки своєї "залізної гвардії" та знайти нових партнерів-однодумців. Ось тоді він ще зможе здивувати футбольний світ.

А на останок можна вже буде залишити азійські заробітки чи національну команду. Останнє визнає сам Моуріньо: "Можливо, я колись очолю збірну, але зараз подібна робота не для мене. Можливо, якщо це буде збірна Португалії, я буду дуже пишатися пропозицією її тренувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арсенал" підписав зірку збірної Бразилії

Більше детально про Жозе Моуріньо читайте в новому номері журналу " Країна"

Зараз ви читаєте новину «Роздоріжжя Моуріньо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі