понеділок, 17 грудня 2007 09:50

"Динамівці" спеціально грали так, щоб Сабо пішов"

Асистент Сабо в "Динамо" Василь Рац розповів в інтерв"ю "Сьогодні" про причини кризи "Динамо". — Новий наставник Динамо Сьомін назвав свій штаб (Лужний, Овчинников, Зуєв, Краковський), в якому вас немає. Йдете?

— Будь-який наставник, беручи команду, приводить своїх людей і залишає тих, кому довіряє. Я спокійно ставлюся до того, що Сьомін мене в своєму штабі не бачить. Але в мене контракт із "Динамо" на два роки. Після відпустки поговоримо з Ігорем Суркісом і він, напевно, скаже, які мої подальші функції, завдання, на якій посаді працюватиму з нового року.

— Про що подумалося після 0:3 в Лісабоні?

— Не тільки у Лісабоні, а й у Манчестері, і в домашніх іграх ЛЧ мені було страшно сидіти на тренерській лавці. Хотілося провалитися разом з нею під землю, тому що, як і мільйонам телеглядачів, було соромно за футбол, який показувала команда, за відсутність самовіддачі. Я тепер не здивований тому, що мільйони відвернулися від "Динамо". Я намагався спілкуватися з гравцями, щоб зрозуміти, що відбувається. Але було дуже складно, тому що бачив, що немає згуртованості. Багато футболістів, перш за все, іноземці, в "Динамо" засиділися. Честь клубу, переживання вболівальників їх вже не цікавлять, тільки гроші.

— Що скажете про бразильців?

— У Динамо має бути не більше двох бразильців. Якщо їх троє, це вже проблема. А в "Динамо" їх п"ятеро. Вони не звикли гарувати. Але ще куди не йшло, якби ці п"ять бразильців відповідали рівню "Динамо". Та йому відповідає один, максимум два. У першу чергу Корреа.

— Лужний говорить, що в "Динамо" не було повноцінного капітана. Згодні?

— У нас пов"язку міг надіти один гравець, інший, але це не означало, що він поведе хлопців за собою. Формальний капітан був, але не було лідера, з яким "Динамо" так би не опустилося.

— Напевно ви спілкуєтеся з Сабо, який хотів бачити вас своїм помічником. Як він?

— Вже більш-менш. Думаю, він припустився великої помилки, повернувшись до тренерської роботи. Він мав проблеми з серцем, лікарі його відмовляли. Але він думав, що виведе команду з кризи, і не припускав, що все так закінчиться. Йожефович відсунув у бік гравців, які вже не могли принести користі команді, і почав ставити тих, у кого є мотивація. Ті люди, які відчували, що їм тут мало місця, виходячи іноді на матчі, думаю, спеціально не грали так, як слід. Їхнє завдання було, щоб Йожефович скоріше пішов або його прибрали, тому що тоді у них ще зберігався б шанс залишитись у команді. Прізвищ я не називатиму. Але це гравці, які відчували, що при Йожефовичі вони вже не мають шансів. А при новому тренерові якось воно буде, як і раніше можна буде отримувати свої гроші. А до якого стану дійде команда, їх не хвилює. Навряд чи це їх врятує, більшості вже цієї зими доведеться піти. Але вони кілька місяців ще були в команді, отримували гроші. А деякі, може, ще й залишаться.

— Ви маєте на увазі не тільки українських гравців?

— В основному українських. Водночас хотів би відзначити гравця з серцем динамівця – румуна Тіберіу Гіоане, який може бути прикладом навіть для українців. Коли б не він, багато матчів команда провела б ще слабкіше.

— Говорять, Лужний встановив сяку-таку  дисципліну.

— На мій погляд, особливих змін не відбулося.

— Як оцінюєте призначення Сьоміна?

— Щоб "Динамо" вивести з кризи, потрібно було призначити іноземця. Не українця, який знає цих гравців, людей, які крутяться навколо "Динамо", але жодної користі не приносять, а іноземця. Сьомін – іноземець, у якого немає тут кума чи брата. А значить, щось має змінитися. Все залежить від того, наскільки йому допомагатимуть ті люди, які біля нього.

— Що потрібно змінити?

— По-перше, розібратися, хто ще може бути корисним "Динамо" і розлучитися з тими, хто користі приносити вже не може. Хай у них контракти, треба задуматися, чи є сенс платити їм гроші і давати їм займати місця молодих. Плюс потрібно декілька нових гравців – в оборону, півзахист.

— Хто з молодих здатний прогресувати?

— Кравець, Гармаш, Герасим"юк, Зозуля, Бутенін... Але їх треба залучати до основи, з ними треба працювати. Та й від них самих багато що залежить.

— Ваше ставлення до Рибки? Після поразки в Сімферополі Лужний сказав, що такі гравці, як Рибка, не мають права грати в "Динамо".

—Я вважаю, тренер не має права говорити в пресі так про гравця, навіть якщо він припустився помилки. Тим більше хлопцю всього 20 років. Його не потрібно заривати в землю, з ним треба працювати. А якщо ти ним незадоволений, поговори з ним сам на сам, дивишся, він запрацює з подвійною енергією. Я думаю, з Рибки може вийде хороший воротар.

Зараз ви читаєте новину «"Динамівці" спеціально грали так, щоб Сабо пішов"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі