субота, 08 грудня 2007 15:50

"Я був здивований тим, що людина, яка називала своїм пріоритетом збірну, через добу змінила точку зору"

Президент ФФУ Григорій Суркіс прокоментував відставку головного тренера збірної України Олега Блохіна в інтерв"ю газеті "Спорт-Експрес".

- Чи стала для вас сюрпризом відставка Блохіна?

- Якщо і стала, то не в четвер. Ще в середу тренер зателефонував мені і сказав, що вирішив зосередитися на роботі з клубною командою. За добу до цього дзвінка у нас з Блохіним відбулася чоловіча розмова, у ході якої я запитав, наприклад, як він оцінює свою роботу у відбірковому циклі Євро-2008. На моє переконання, він був провальним - і Блохін погодився з моєю оцінкою, додавши, що бачить у ситуації, що склалася, і свою провину.

Потім Блохін признався, що у нього є пропозиції від кількох клубів, але якщо в четвер виконком дасть добро, готовий продовжити роботу у збірній. При цьому, правда, поставив умову: новий контракт повинен бути розрахований на чотири роки - до Євро-2012 включно. Я заперечив: за нинішніх обставин продовжити угоду можна тільки на два сезони, а саме до чемпіонату світу 2010 року, а пролонгація ще на два може бути включена в контракт як свого роду бонуса на випадок виходу збірної у фінальну частину турніру. Виконком федерації на інші умови просто не погодився б. Втім, поправки могло б внести саме життя. Адже якби збірна України, наприклад, зайняла друге місце в групі відбірного турніру ЧС-2010 і потрапила в плей-офф, де у впертій боротьбі поступилася б, припустімо, Німеччині, виконком міг би навіть при цьому результаті довірити Блохіну підготовку команди до домашнього для нас з поляками Євро-2012.

Запитав я Олега Володимировича і про те, чи під силу йому знову повернути футболістам психологію переможців і знайти для них мотивацію, якої, схоже, бракувало в кваліфікації до чемпіонату Європи 2008 року. Він відповів позитивно і погодився зі мною, що якщо йому і слід було йти, то після тріумфу в Німеччині. Ми обговорили фінансові умови - і Блохін узяв паузу. В середу він зателефонував, подякував за спільну роботу, за те, що впродовж чотирьох років ФФУ забезпечувала збірну всім необхідним, дозволяючи зосередитися виключно на грі. "Дуже сподіваюся, що ми залишимося друзями, - сказав Олег Блохін. - Але тепер мені хотілося б знов спробувати щастя в ролі клубного тренера".

Звичайно, я був у шоці від того, що людина, яка називала своїм пріоритетом збірну, через добу змінила точку зору. Що ж, якщо Блохін більше не хоче працювати на колишній посаді, утримувати його я не вважав за необхідне.

- Кажуть, Блохін, йдучи у відставку, не просто рекомендував призначити своїм наступником українського тренера, але і назвав конкретне ім"я. Це дійсно так?

- Мені про це нічого невідомо. Ми маємо намір розглянути не тільки послужні списки можливих кандидатів, але і їх людські, етичні якості.

- Олексій Михайличенко залишається тренером молодіжної збірної чи також входить до числа претендентів на пост головної команди країни?

- Вважаю цього знаменитого у минулому гравця кваліфікованим тренером - інакше він не привів би своїх підопічних до срібла чемпіонату Європи. У світі відомі приклади, коли людина, яка працювала з молодежкою і обізнана з найближчим резервом, приходила на зміну наставникові першої збірної. Але стверджувати, що цей варіант підходить для нашої країни, я поки не беруся.

Зараз ви читаєте новину «"Я був здивований тим, що людина, яка називала своїм пріоритетом збірну, через добу змінила точку зору"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі