понеділок, 21 червня 2021 12:17

Порівнювали з Веа та називають спадкоємцем Лукаку: що потрібно знати про нового форварда "Шахтаря"

Порівнювали з Веа та називають спадкоємцем Лукаку: що потрібно знати про нового форварда "Шахтаря"
Лассіна Траоре має посилити напад "Шахтаря". Фото: ФК "Шахтар"

Донецький "Шахтар" оголосив про трансфер форварда "Аякса" 20-річного Лассіна Траоре.

Нападник підписав контракт із донецьким клубом на п'ять років. За повідомленням ЗМІ сума трансферу склала €8 млн.

Траоре має стати основним нападником команди, бо Жуніор Мораес заліковує важку травму коліна. Контракт досвідченого нападника чинний до кінця року. Тому "Шахтаря" мав посилювати атаку влітку.

Італійський скаут Алекс Великих спеціально для Gazeta.ua прокоментував трансфер нападника в Україну.

Як оціните перехід Траоре в "Шахтар"?

Позитивно. Клуб отримав молодого, але вже майже на 100% готового гравця, для дорослого футболу. Це допоможе "гірникам" покращити ситуацію на позиції форварда та з часом може привести до солідного прибутку від продажу в топклуб Європи.

Завдяки чому "Шахтарю" вдалося здійснити трансфер?

Донеччани зуміли надати певні гарантії перспективному форварду стосовно місця в основі та виступів у Лізі Чемпіонів. Жуніор Мораес заліковує травму та йому вже 34. Фактично в атаці не залишилося альтернативи молодому Данилу Сікану.

Не варто забувати про фінансовий фактор. Звичайно, що він отримав хороший особистий контракт, який кращий за той що був в "Аяксі".

Траоре цікавилися клуби із Росії та Італії

Лассіну високо оцінювали серед світових талантів?

Його включали й в список топ 50 талантів УЄФА, та й спеціалісти з Франції, Італії були захоплені його грою.

Які ще клуби претендували на футболіста?

Команди з Росії. Також гравцем цікавилися й італійські клуби. Його ім'я асоціювали з "Фіорентиною", але й "Парма", "Болонья", та навіть "Аталанта" проявляли інтерес в гравця.

"Аякс" хотів продати Траоре, чи на нього розраховував?

Амстердамці вказали цього гравця багато зусиль, ще до його потрапляння в Нідерланди. "Аякс" опікувався ним з 16-ти років, коли він переїхав із Буркіна-Фасо до Кейптауну, де був заграний за клуб, який є філіалом "Аякса". Не маючи можливості через закони ФІФА привезти гравця в Європу, "Аякс" закріпив з ним угоду й з 17-річного віку привозив на стажування до головної команди клубу та моніторив його зростання в ПАР.

Придбання африканця показує, що "Шахтар" готовий до змін. Готовий отримати новий виклик

Коди у гравця виникли проблеми з вагою, через пристрасть до солодкого арахісового масла, то "Аякс" надіслав до нього фахівців з харчування та додаткового тренера з фізичної підготовки. Через рік гравець вже підписав 3 річний контракт з амстердамцями.


Зараз європейський футбол ще не вийшов із наслідків пандемії коронавірусу. Фінансова складова має вагомий фактор. Продаж Траоре став десь вимушеною мірою клубу для поповнення бюджету. Через рік треба буде оновлювати контракт гравця, а він вже потребуватиме підвищення заробітної плати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про другого в історії найдорожчого новачка "Шахтаря"

Чи зможе африканець стати своїм в "Шахтарі", який робить ставку на бразильців?

Придбання африканця показує, що "Шахтар" готовий до змін. Готовий отримати новий виклик.

Поява нового африканця в донецькому клубі це не дуже звичайне явище. Хоча в клубу був досвід запрошення Ларрі Кайоде чи Джуліуса Агахови. Кожен випадок тут по-своєму індивідуальний.

Траоре ще молодий гравець, у якого не має ще практики гри в топчемпіонаті. Він виступав тільки в чемпіонатів Нідерландів та досить успішні ігри за збірну Буркіна-Фасо. Футболіст та його оточення розуміють, що зараз якраз влучний момент зробити стрибок у кар'єрі - новий амбітний тренер з Італії, місце основного форварда. Не бачу тут ніяких проблем.


На кого із сучасних нападників Траоре найбільше схожий за стилем гри?

Коли Лассіна грав ще в футбольній школі свого дядька на Батьківщині, то його довгий час порівнювали з іншим африканцем - Джорджіо Веа, коли той грав за "Мілан". Але з віком гравець почав набирати багато м'язів та фізичної сили. Зраза найбільше оптимальним його порівнювати гравцем "Інтера" та збірної Бельгії Ромелу Лукаку

Вся родина Траоре займала футболом. Матір була прикладом для заняття футболом

Які сильні та слабкі сторони футболіста?

Уся родина Траоре мала відношення до футболу. Батько грав у футбол, а матір була гравцем жіночої збірної Буркіна-Фасо, й граючи під 10 номером за талантом переважала батька Лассіни, який рано помер. Саме дивлячись в дитинстві на тренування матері, хлопець вчився

Лассіна наділений фізичною силою гравець, але й технічний аспект в нього є, як й розуміння футболу комбінаційного, а не лише індивідуально чи силового. До цього призвели й досвід школи системи "Аяксу" в яких був гравець з 16 років, й футбольна академія його дядька й генетично дзеркально-нейронна особливість історії гравця.

Тактично, гравець вміє успішно грати в пресингу, та контрпресінгу, підіграє партнерам. Досить сильно грає в штрафній суперника, де завдяки фізиці та різкості рухів може знайти момент для удару

Тактично, гравець вміє успішно грати в пресингу, та контрпресінгу, підіграє партнерам. Досить сильно грає в штрафній суперника, де завдяки фізиці та різкості рухів може знайти момент для удару. Домінуюча права нога Траоре, але й лівою він теж може зіграти точно. Гравець вміє прийняти пас й зіграти як в контратаці після довгої передачі, так й грати в короткий та середній пас, саме цей останній компонент є найбільше цікавим. На мою думку, для Де Дзербі при виборі саме цього форварду. Та й схема 4-3-3 в яку зараз буде грати "Шахтар", вона найбільш притаманна гравцю.

Якщо говорити про слабкі якості гравця, то передусім це проблеми з вагою, яку він дуже швидко набирає, й перша українська зима може стати для нього серйозним випробуванням.

Суто спортивним недоліком в грі є не високе вміння та бажання реалізовувати гру на другому поверсі - голи головою при стандартах, з одного боку форвард не є дуже високим, а з іншого є фізично розвинутим й за рахунок стрибку міг би покращити цей компонент індивідуальної гри, що так колективно не вистачає "Шахтарю" в останній час.

Форвард мобільний, корисний для команди, але у силу можливо віку, ще не може бути концентрованим увесь матч, й це теж необхідно покращувати.

Підходить він під стиль "Шахтаря" та чемпіонату України?

Траоре зможе заграти в УПЛ та навіть замахнеться на звання найкращого бомбардира чемпіонату. Ментально гравець готовий до нових викликів, дисципліна в нього є - поведінка під час локдауну була зразковою. Має довготривалі стосунки із своєю дівчиною, Яку згідно із мусульманськими традиціями не особливо афішує. Тому грати в футбол й забивати в Україні йому ніщо не заважатиме.

Модель гри "Шахтаря" передбачає наявність вістря атаки. Ця роль якраз приходить для африканця.

Минулого сезону "Шахтар" не виграв жодного трофею. З наставником команди Луїшем Каштру не стали продовжувати контракт. Новий тренером став Роберто Де Дзребі.

Траоре став другим новачком "гірників" під час літного трансферного вікна. Раніше клуб придбав у "Бенфіки" Педріньйо. Третім новачком команди має стати захисника "Сассуоло" Марлон.

Зараз ви читаєте новину «Порівнювали з Веа та називають спадкоємцем Лукаку: що потрібно знати про нового форварда "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі