середа, 13 вересня 2017 11:09

Після "шубного скандалу" "Динамо" вигнали з Ліги чемпіонів

Після "шубного скандалу" "Динамо" вигнали з Ліги чемпіонів
Ігоря Суркіса дискваліфікували пожиттєво. Пізніше вітчизняна прокуратура зняла всі обвинувачення

13 вересня 1995 року в Києві грався перший матч Ліги чемпіонів. "Динамо" приймало грецький "Панатінаікос".

Кияни легко вийшли до Ліги чемпіонів, двічі здолавши в кваліфікації данський "Ольборг" - 3:1 в гостях (два голи забив Шевченко й один – Калитвинцев) й 1:0 вдома (Похлєбаєв з пенальті). У групу до чемпіона України потрапили французький "Нант", "Порту" із Португалії і грецький чемпіон "Панатінаікос".

Кияни обіграли греків у присутності 98 тисяч глядачів. Гол забив Віталій Косовський. Він прорвався лівим флангом і замість прострільної передачі вдарив у ближній кут. Воротар греків не очікував такого - 1:0. Гра так і завершилася.

Суркіс та Бабійчук пропонували арбітру хабар за допомогу у досягненні перемоги – дві норкові шуби й 30 тисяч доларів

Коли пристрасті вляглися, "Динамо" почало спроби реабілітації. До справи підключили екс-президента країни Леоніда Кравчука. У результаті дискваліфікацію скоротили до одного сезону, 1995/96, а з Суркіса вітчизняна прокуратура зняла всі обвинувачення. Тим не менше, і Лопеса Ньєто ніяк не покарали – він спокійно продовжував судити. Найцікавіше розпочалося згодом. Іспанський арбітр Антоніо Лопес Ньєто заявив, що нинішній президент "Динамо" Ігор Суркіс та генеральний секретар Василь Бабійчук пропонували йому хабар за допомогу у досягненні перемоги – дві норкові шуби й 30 тисяч доларів. Реакція УЄФА була суворою – киян вигнали із Ліги чемпіонів і дискваліфікували на три роки. Суркіса й Бабійчука дискваліфікували довічно. Замість "Динамо" у групі грав "Ольборг" і посів останнє місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" зарахували технічну поразку за неприїзд до Маріуполя

Наступного разу київське "Динамо" зіграє у груповому турнірі Ліги чемпіонів уже під керівництвом Валерія Лобановського.

Зараз ви читаєте новину «Після "шубного скандалу" "Динамо" вигнали з Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі