пʼятниця, 01 березня 2013 14:46

"Не треба танцювати на похоронах, якщо запізнився на весілля" - Базилевич про об'єднаний чемпіонат

"Не треба танцювати на похоронах, якщо запізнився на весілля" - Базилевич про об'єднаний чемпіонат
Базилевич: "Футбол не можна врятувати, беручи участь в сумнівних проектах". Фото: fcdynamo.kiev.ua

Спроби відродити чемпіонат СРСР у будь-яких формах принесуть лише шкоду. А час, коли об'єднаний турнір був необхідний, пройшло. Так вважає заслужений тренер СРСР і України, автор розробок стратегії і тактики футболу Олег Базилевич.

"Припинення чемпіонатів СРСР 22 роки тому завдало нашому футболу великої шкоди. Думаю, чемпіонат СРСР тоді варто було зберегти, наприклад, у вигляді "чемпіонату СНД і країн Балтії" на деякий термін - років, скажімо, на п'ять, і тільки з двох причин. Перша - спортивний рівень змагань. А друга - поступовість отримання національними федераціями повноцінного представництва в міжнародних футбольних структурах, участь в єврокубках і офіційних турнірах національних збірних", - вважає Олег Петрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газзаєв поважає думку Блаттера, але від чемпіонату СНД не відмовиться

За його словами, подібної точки зору дотримувалися багато фахівців.

"Ми зі знаменитим у минулому футболістом Віктором Понєдєльніком спробували створити громадську організацію - Союз Футбольних Ліг, - продовжує Базилевич. - За нашим задумом, вона повинна була отримати право проведення змагань чемпіонату СРСР за оновленим типом, з урахуванням політичних реалій дня і необхідності збереження високого спортивного рівня змагань. На жаль, наша боротьба не увінчалася успіхом. Радянська спортивна бюрократія відкинула і цю останню можливість. У країні вже було не до футболу. Все стрімко розсипалося на частини. А чиновників Федерації Футболу СРСР, які вже готувалися стати чиновниками Федерації Футболу Росії, взагалі мало що хвилювало.

У найбільшому футбольному виграші після "смерті" радянського чемпіонату залишилася Росія.

"З усіх колишніх республік тільки Росія як правонаступниця СРСР відразу отримала повноцінне міжнародне представництво. Користуючись цим положенням, Москва негайно переманила до себе кращих гравців. "Знекровлений" український футбол, позбавлений на кілька років права участі в офіційних міжнародних змаганнях, був відкинутий на багато десятиліть назад. Наслідки тих подій досі системно не подолані - на мою думку, наші кращі гравці початку 90-х років були сильнішими, ніж зараз", - вважає Олег Базилевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дії російських колег не зовсім адекватні" - Попов про запрошення в чемпіонат СНД

Альтернативи національному футболу немає і бути не може, впевнений фахівець.

"Збірна Грузії повинна називатися "збірна Грузії", а не "Динамо" Тбілісі. І брати участь вона повинна у відбіркових матчах чемпіонатів Європи і світу, а не в іграх чемпіонату і кубка СРСР чи СНД. Це все зрозуміло. Але на початку 90-х років треба було знайти компромісний шлях, добитися поступового підйому рівнів національних чемпіонатів колишніх радянських республік, і лише потім пускати їх в самостійне плавання з повноцінним представництвом на міжнародній арені", - говорить він.

"Що ж, вийшло те, що вийшло. У всіх країнах - колишніх радянських республіках, зараз одна і та сама проблема. Рівень внутрішніх змагань недостатньо високий для того, щоб належним чином готувати наші команди до ігор на міжнародній арені. Що з того, що країни колишнього СРСР тепер отримали сумарно більше представництво в європейських кубках? Що толку, що кожна колишня республіка тепер виставляє свою національну збірну? Результати, за рідкісним винятком, більш ніж скромні", - констатує Олег Петрович.

При цьому не є прихильником відродження чемпіонату СРСР у будь-яких формах.

"Зараз ця ідея як мінімум утопічна, а будь-яка спроба її реалізувати, мабуть, буде навіть шкідливою, - упевнений фахівець. - Вважаю, що історичний момент для того, щоб тимчасово зберегти загальносоюзну першість, був упущений на початку 90-х років. Не потрібно уподібнюватися людині, яка хотіла потанцювати на весіллі, але запізнився, і тому вирішила станцювати на похоронах..."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не будемо в Росії у підтанцьовці" - Суркіс про чемпіонат СНД

Перспективи турніру дуже сумнівні.

"Логіка проста - якщо це так добре, то чому нашим клубам за участь у цій затії ще обіцяють якісь неймовірні гроші? Якщо ми хочемо, як краще, то ми за це платимо, а не навпаки. Значить, той, хто пропонує гроші, хоче за них отримати щось ще. І справді, геополітична підоснова тут цілком очевидна. Чомусь ніхто не пропонує, наприклад, ідею проведення "об'єднаного" чемпіонату Австро-Угорщини - який, до речі, був би дуже сильний.

"Український футбол треба розвивати "зсередини"- шляхом підвищення рівня організації гри та поліпшення навчально-тренувального процесу на всіх рівнях - починаючи з дитячого футболу і закінчуючи професійними клубами і збірної країни. На це піде багато часу і сил, але це вірний шлях. Розвивати футбол треба "зсередини", а не "зовні" - шляхом втягування його в сумнівні наднаціональні мега-проекти з нікому не потрібними геополітичними підтекстами, далекими від власне футболу", - упевнений Базилевич.

"У нашого футболу багато проблем, над їх вирішенням треба працювати. Але завжди потрібно пам'ятати, що футбол грає важливу "державотворчу" роль. Національний прапор, герб, гімн, як і національний чемпіонат з футболу - це символи, якими не торгують", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «"Не треба танцювати на похоронах, якщо запізнився на весілля" - Базилевич про об'єднаний чемпіонат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі