субота, 16 квітня 2011 15:43

На "Олімпійському" почали натягувати мембрану

На "Олімпійському" почали натягувати мембрану

НСК "Олімпійський" готується до монтажу мембрани даху. Її розтягнуть на вантовій системі, сконструйованій подібно до велосипедного колеса зі спицями, закріпленій на сталевому каркасі з 80 колон. Мембранна система покриття запроектована у вигляді тентової конструкції зі спеціальними елементами у вигляді парасольок, завдяки яким дах буде мати характерну хвилясту форму. Основою для тентової мембрани стане надміцна опорна склотканину, вкрита з обох боків тефлоном.

В центрі мембранних секцій, підпертих "парасольками", передбачено встановлення купольних ліхтарів. Їх вкриють світлопрозорою ETFE-плівкою, через яку в чашу стадіону проникатиме сонячне світло.

Мембрану за спеціальним замовленням виготовляли в Німеччині. Готове полотно розкроїли в Таїланді на 80 секторів, а згодом привезли до Києва, повідомляє прес-служба НСК.

За словами виробників, мембрана - надлегка, надміцна та вогнетривка, здатна витримати температуру до 260oС. Міцність мембрани складає 13 тонн на метр, а вага лише 1 кг/м?. Загальна площа покриття навісу над трибунами складає близько 48000 м?, що робить його одним з найбільших у Європі.

Завдяки особливому хімічному складу, мембрана самоочищається: будь-який бруд змивається звичайним дощем. Покриття не потребує обслуговування і зберігає високу прозорість протягом всього терміну експлуатації.

Надійність системи перевірена розрахунками і досвідом будівництва більш, ніж 10 великопрогонних покриттів. Аналогічний матеріал мембрани успішно застосовується на найсучасніших стадіонах, серед яких - Сокер Сіті Стадіум в Йоганнесбурзі та стадіон у Кейптауні (ПАР), Рейн-Неккар-Арена в Зінсхаймі (Німеччина). В Україні таку технологію застосують вперше.

Монтаж мембрани займе чимало часу. Спочатку кожен з 80 секторів мембрани розстелять та закріплять між нижніми радіальними вантами покрівлі. Натягування мембрани забезпечать 640 спеціальних елементів розпірних конструкцій, схожих на парасольки, довжиною до 6 м, з куполами діаметром до 3,5 м. Ці елементи мають забезпечити задану проектом форму покриття.

Після встановлення мембрани навіс над трибунами, що накриватиме 100% глядацьких місць, разом з вантовою конструкцією з високоміцних тросів, стане унікальним архітектурним елементом оновленого НСК "Олімпійський".

Зараз ви читаєте новину «На "Олімпійському" почали натягувати мембрану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі