четвер, 20 лютого 2020 21:00

"Луніну не варто залишатися в Іспанії" - експерт

Український воротар Андрій Лунін півтора року перебуває в Іспанії. Належить іспанському "Реалу", віддався в оренду "Вальядоліду" та "Леганесу". Взимку перейшов до "Ов'єдо" – клубу першої місцевої ліги – і отримав ігрову практику.


Про його перспективи розповідає 33-річний Реджеп Йилмаз - колишній тренер Академії "Бешикташа", "Трабзонспору" та персональний тренер воротарів.

Чи прогресує Андрій Лунін після переїзду в Іспанії?

- Лунін грає зараз так, як в Україні до переходу в "Реал", в складі "Зорі" чи Дніпра". Перебуває в категорії перспективних, але нестабільних гравців. Він може видати хороший матч або здійснити вдалий сейв, а може провалити матч чи привезти м'яч у свої ворота. Проблема у тому, що ніхто не знає, чого від нього чекати у наступному матчі.

Поки Лунін просто подорослішав. Перетворюється із хлопця у чоловіка, але рівень його майстерності росте не так швидко, як би нам хотілося.

Проблема у тому, що ніхто не знає, чого від нього чекати у наступному матчі

Чому він не заграв у "Вальядоліді" та"Леганесі" - клубах іспанської вищої ліги?

- Кожен клуб хоче заробляти на трансферах. Тому беруть орендованих гравців тільки у крайньому разі та за нагальної потреби.

Позиція воротаря вимагає авторитету та зіграності із захисниками. Важко розраховувати на те, що клуб вищої ліги буде стабільно розраховувати на воротаря, який у команді буде тільки сезон. Крім того, що він доволі молодий, не має стабільного досвіду виступів на високому рівні та авторитету в команді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували гроші Андрія Луніна

Півтора роки без практики – як з цього виходити?

- В такій ситуації воротар може не розуміти, в чому у нього проблеми, в яких компонентах треба додавати. Десь потрапити в полон власних ілюзій.

Впевнений, що Луніну після підписання контракту із "Реалом" потрібно було не думати про те, як залишитися на "Сантьяго Бернабеу", а займатися пошуком ігрової практики. Годі було сподіватися, що воротар з УПЛ може стати навіть другим у "Реалі".

Автор: ФК "Реал"
  Андрій Лунін підписав контаркт із "Реалом" на 6 років
Андрій Лунін підписав контаркт із "Реалом" на 6 років

Інформаційна метушня навколо себе йому заважає?

- Вона - частина футболу. Ми вже були свідками декількох історії, пов'язаним із Луніним. Спочатку це був його перехід у зарубіжний клуб. потім ситуація в "Реалі" та його вже виступи в оренді. Більше розмов про навколофутбольні речі, ніж, власне, про гру воротаря. Кожен футболіст має все доводити на полі. Зрозуміло, що є робота менеджерів, які намагаються покращити ситуацію для свого клієнта. Але потрібно думати, чи це йде на користь самому воротареві. Лунін поки не завжди виправдовує покладенні аванси. Це дає його критикам черговий раз говорити.

В "Ов'єдо" Лунін йшов як гравець, який допоможе команді. За шість матчів новий клуб Луніна виграв тільки раз, а сам воротар жодного разу не залишив свої ворота "сухими". Напевно, що від нього чекали більшого

У першій іспанській лізі – сегунді - він зможе прогресувати?

Я думаю, що такий крок був пов'язаний із тим, що інших варіантів особливо не було. Граючи у сегунді, не можна отримати всесвітнє визнання. Це, скоріше, крок для того, щоб просто стабільно грати. Звичайно, що ігрова практика це дуже добре, але мене хвилює, що у "Ов"єдо" Лунін не отримує потрібних навиків для подальшої гри за "Реал". Зараз він постійно у грі, а сутність воротаря "Реала" полягає у тому, щоб не тільки не підводити команду чи рятувати її. У "Реалі" воротар більшість часу без роботи та має вступати в гру не так часто, але бути напоготові.

Пригадайте, що свого часу Лунін голосно про себе вперше заявив під час матчу Ліги Європи проти "Атлетіка". Його гру бачила вся футбольна Європа. На таке він точно не може розраховувати, виступаючи у другому за силою дивізіоні Іспанії та ще й у складі команди, яка бореться за виживання. Чому не спробувати свої сили в інших клубах, за межами Іспанії? У Туреччині все місцеві гранди потребують якісного воротаря. Можливо, рівень чемпіонату Туреччини не такий високий, як в Іспанії, але є можливість грати у єврокубках. Можна було б подумати про оренду відразу на декілька сезонів. Думаю, що і "Фенербахче", і "Бешикташ" були б зацікавлені у такому переході

Годі було сподіватися, що воротар з УПЛ може стати навіть другим у "Реалі"

У 6 матчах Сегунди Лунін пропустив 9 м'ячів та двічі результативно помилився. Чи можна вважати такі результати не провальними?

- Воротар, який хоче грати у "Реалі" має виручати свою команду, а не бути тільки ефективним. Для будь-якого воротаря надійність на першому місці. Поки Андрій не може похвалитися подібним. Якщо перші матчі можна було списати на відсутність ігрової практики, то потім стало помітно, що проблем у Луніна вистачає.

Думаю, що тут важливим аспектом залишається психологія. Український воротар - переможець молодіжного Кубку світу, входить до числа головним талантів серед голкіперів, має контракт із "Реалом". Від нього чекають дива у кожного матчі. Всі помилки розглядаються дуже ретельно.


Реально розраховувати на повернення до "Реала"?

- Тут важливим є розуміння готовності воротаря до виступів на такому рівні. Зараз Лунін не готовий бути ні першим, ні запасним воротарем.

Вкрай важливим тут є тренер воротарів, який працює із воротарями. Його заслуга в розвитку воротарів чимала. Подивіться, як у "Атлетіко" змогли виховати та виростити Давида Де Хеа, а потім зробити одним із найсильніших воротарів Європи Яна Облака. Лунін має шукати команду, яка не буде використовувати його талант, а зробить його сильнішим.

Автор: УАФ
  Андрій Лунін - другий воротар збірної України
Андрій Лунін - другий воротар збірної України


Лунін – точно другий воротар збірної України чи його позиції нижчі?

- Вони міцні. Коли немає П'ятова – грає Лунін.


У дорослому футболі 21-річний Лунін грає п'ятий сезон

Зараз ви читаєте новину «"Луніну не варто залишатися в Іспанії" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі