пʼятниця, 13 лютого 2009 17:31

Лобановський заборонив число 13 і жінок

Лобановський заборонив число 13 і жінок

Спортсмени, як відомо, особи дуже "забобоні". Для них всілякі ритуали - така ж частина професії, як і повсякденні тренування. Найголовніше для таких людей зі світу спорту - ніколи і нікому не розповідати про секрети своїх "вірувань". Не дивлячись на це, напередодні страшної п"ятниці 13-го зірки українського спорту відкрили свої секрети.

Ребров влаштовує дежавю

Першість в рядах "окультистів" тримають, звичайно ж, футболісти. На щастя, трупи тварин за воротами суперників, як це роблять в Африці, наші не закопують, але магічних фантазій у них і без того хоч відбавляй. Деякі виходять на футбольне поле неодмінно з лівої або правої ноги (причому пояснити, чому саме з цією - ніхто до ладу не може), інші таким же інтуїтивним способом визначаються, яку бутсу першою зашнуровувати. Одні не голяться напередодні важливого поєдинку, інші - після вдало проведеного матчу.

Колишній київський динамівець Сергій Ребров, який нині виступає за казанський "Рубін", пішов ще далі: після переможної гри до наступного поєдинку він і зовсім повторює вдалий режим дня - прокидається в той же час, старається їсти такі ж страви, спілкуватися з тими ж людьми - таке собі штучне дежавю влаштовує!

Лобановський заборонив число 13

У "Динамо", де значну частину своєї кар"єри провів Ребров, в містично-таємничому дусі обладнана навіть клубна база - на кожному поверсі приміщення тільки 12 кімнат. Говорять, що кімнати під номером 13 тут не дозволив будувати Валерій Лобановський, який, як відомо, був дуже забобоною людиною.

Про прикмети, в які вірив Валерій Васильович, можна цілу книгу видавати. Так, Лобановський завжди виходив з клубного автобуса останнім, по дорозі з роздягальні до поля прагнув не наступати ногою на тріщини на асфальті і лінії розмітки на полі, а команда, на думку тренера, успішною могла бути лише тоді, коли в її складі виступав хоч би один рудий футболіст.

Окрема пісня про "жінок на кораблі", які, якщо вірити народним прикметам - до біди. В усякому разі в цьому був упевнений Лобановський, тому, говорять, навіть його власній дружині не дозволялося відвідувати клубну базу. До речі, подібні упередження є і у нинішнього наставника донецького "Шахтаря" Мірчі Луческу. Як відомо, в румунському футболі, який в Україні представляє Містер, забобонів взагалі тьма. Всім відомий випадок, коли збірна Румунії відмовилася узяти на борт літака жінку-фотографа. Крім того, автобус цієї збірної ніколи не повертає на трасі, якщо в ньому є гравці, а румунські футболісти частенько кладуть в бутси на успіх гілочку базиліку.

Коментар психолога

Світлана Топалова, спортивний психолог:

- Спортивні забобони мають дуже корисну якість. Вони допомагають людям, що знаходяться напередодні серйозних змагань під колосальним тиском, справитися із стресом. Будь-яке порушення буденного ритму може вибити гравця з колії. А звичний ритуал, який спортсмен здійснює перед стартом, дає підсвідомості сигнал, що все гаразд. Спортсмен як би отримує додаткову опору. Отже, забобони корисні для спортсменів, пише "Комсомольська правда в Україні"

А ось головний тренер київського "Динамо" і екс-наставник футбольної збірної Росії, московських "Локомотива" і "Динамо" Юрій Сьомін - людина релігійна, а тому ні в які прикмети не вірить, пише газета "Труд".

- Найкраще - це в день відповідального матчу або напередодні, сходити в церкву і помолитися, - вважає Юрій Павлович. - Якщо Господь вважає потрібним, то обов"язково допоможе. А якщо ні, то програєш незважаючи ні на які прикмети. Господь дарує перемогу тільки гідним, і, якщо сьогодні ти програв, значить, ще не доріс до успіху.

Зараз ви читаєте новину «Лобановський заборонив число 13 і жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі