понеділок, 21 вересня 2020 21:00

Експерт розповів, чому Вернидуб покинув солігорський "Шахтар"

Експерт розповів, чому Вернидуб покинув солігорський "Шахтар"
Юрій Вернидуб не зміг протриматися в "Шахтарі" навіть сезон. Фото: ФК "Шахтар".

Український тренер Юрій Вернидуб покинув солігорський "Шахтар" за 9 турів до завершення чемпіонату. Команда лідирувала в турнірній таблиці маючи однакову кількість очок із борисовським БАТЕ.

Замість Вернидуба "Шахтар" очолив інший український спеціаліст Роман Григорчук.

Білоруський журналіст Микола Ходасевич розповів Gazeta.ua про причини тренерської рокіровки в команді із Солігорська.

Чи стало несподіваним звільнення Юрія Вернидуба із солігорського "Шахтаря"?

- Ні. Враховуючи, як складалися події у солігорському клубі.

За весь час роботи українського тренера в Білорусі Юрію Вернидубу було важко. Протягом всієї каденції роботи українського тренера відбувалися речі, які вже не можна було приховати. Вернидуб не був повним господарем положення. В клубі є інші люди, які переслідують власні інтереси. В окремих матчах було відверто помітно, коли на поле виходили футболісти, які не повинні бути в стартовому складі. Напевно, що Вернидуб шукав певний компроміс, даючи результат та гасив конфлікти в середині клубу. Але в цій ситуації очевидно, що так довго тривати не могло.

Мав наступний критичний момент. Він наступив у матчі кваліфікації Ліги Європи в матчі проти молдовського "Сфинтула . Коли два гравці, які визначають лице команди – опорник Юліуса Зорке та вінгер Джасурбек Якшибоєв опинилися на лавці запасних. Чомусь на поле виходить австрійський форвард Дарко Бодул. Після цього стало зрозуміло, дороги Вернидуба та "Шахтаря" розійдуться, якщо український тренер буде відстоювати своє право управління командою.

В окремих матчах було відверто помітно, коли на поле виходили футболісти, які не повинні бути в стартовому складі.

Який влив у клубі має заступник директора "Шахтаря" по спортивній роботі Олександр Рахвіашвілі?

- Він вливає на трансферну політику команду, формування складі. Власне через нього виникають проблеми в тренерів клубу та керівництва команди.

Які тепер шанси "Шахтаря" на чемпіонство ?

- "Шахтар" та БАТЕ - головні претенденти на золоті медалі. "Неман", який видав хороший літній відрізок, почав втрачати свої позиції.

Зміна головного тренера в "Шахтарі" викликає питання, чи під це "гірникам" в "плюс" чи "мінус". Я вважаю, що це піде скоріше в "мінус".

На першій дистанції на початку сезону результат можна досягти завдяки роботі. В другій частині, середині сезону – завдяки майстерності футболістів, а у вирішальній третій – це робота керівництва клубу. Вона може проявлятися по стимулюванню чи захисту команди.

Зміна головного тренера на вирішальній стадії – навряд чи піде на користь результату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ребров переміг "Динамо" та вийшов у 4-й раунд кваліфікації Ліги чемпіонів

Новий тренер Роман Григорчук – хороший спеціаліст. Який мав успіхи в кожній команді, де працювати. Але він приходить на фінішну пряму в команду, не знаючи абсолютно чемпіонату Білорусі. Це важливий момент, бо тренерам легіонерам приходиться важко, бо є стереотип про слабкість чемпіонату Білорусі. Часу для того, щоб познайомитися із всіма нюансами в нього просто не має.

Я не знаю, як філософія Григорчук ляже в "Шахтарі". На полі та за його межами для Григорчука є важлива жорства дисципліна. В складі "гірників" є група футболістів на чолі із форвардом Бодулом, які відчувають себе господарями життя. Вони не хочуть жити за загальними правилами для всіх.

Якщо Роману Йосиповичу вдасться налагодити дисципліну в команди – це хороший шлях ддля команди. Але за останні 3 роки жоден тренер спокійно не працював в Солігорську. І Григорчук теж спокійно не буде себе відчувати. Бодул повинен буде грати. Інші футболісти повинні будуть грати. Інакше, це буде протистояння, яке ні до чого хорошого не проведе.

В складі "гірників" є група футболістів на чолі із форвардом Бодулом, які відчувають себе господарями життя. Вони не хочуть жити за загальними правилами для всіх.

Як білоруська преса прийняла прихід Григорчука в "Шахтар"?

- Не було ні хорошого, ні поганого за виключенням того факту, що він прийшов та очолив. Враховуючи події в країні у нас зараз впав рівень аналізу футбольних подій. Стало менше публікації. Висловлювань. Поки ні критичних, ні позитивних вражень.


На скільки велика заслуга Вернидуба в тому, що "Шахтар" зміг продати до московського "Локомотива" за 1.2 млн євро форварда Віталія Лисаковича?

Заслуга – велика. Вернидуб його завжди підтримував. Говорячи, що в цього хлопця великий потенціал, все добре із дисципліною, давши йому багато ігрового часу. Лисакович робить саме себе, але без довіри та підтримки такої результативної гри 22-річного форварда не було б.

Що відбувається з "Динамо" Брест, яке в цьому сезоні не бореться за захист золотих нагород?

- Фактор другого сезону після здобуття чемпіонського титулу завжди важкий. Для того, щоб залишатися на вершині, потрібно докладати ще більше зусиль, ніж коли йдеш до вершини. Під час зимового трансферного вікна клуб втратив трьох провідних гравців – воротаря Олександра Гутора, капітан команди Павла Ніхайчика та форвард Олексія Хобленка. Їхню втрату не тільки не вдалося компенсувати.

Можу припустити, що враховуючи події в країні, інтересу до футболу стало менше.


.
За на рік старшими стали вікові гравці –Віталій Верітіло, Артем Мілевський, Сергій Кисляк, Михайло Гордійчук.

Команду потрібно мотивувати. В першу чергу фінансувати. Не було таких мотиваційних моментів, щоб у кожному матчі вигризати перемоги.

Можливо, варто додати тренерський фактор. Не завжди правильною була обрана тактика, склад. Все це призвело до того, що "Динамо" Брест став не те, що середняк, а командою, яка в кращому разі буде боротися за медалі.
.
Влітку вже остаточно стало зрозуміло, що головним для команди є Ліга чемпіонів, а не чемпіонат Білорусі( команда поступилася "Маккабі" у 3 раунді кваліфікації Ліги чемпіонів та буде боротися за право грати в Лізі Європи - примітка Gazeta.ua).

Як ідуть справи у Євгена Хачеріді, який на старті сезону у Білорусі отримати 5 матчеву дискваліфікацію?

- З часу конфлікту у Вітебську – все заспокоїлося. Хачеріді встояний в гру "Динамо", особливо під Лігу чемпіонів в плані досвіду та холоднокровності. Він гравець основного складу. Ніяких скандалів, ніяких новин.

Як події в країні вплинули на футбол?

- Міг би стати віддушиною в самий критичний момент після 9 серпня, але Федерація футболу Білорусі різко стала проводити матчі без глядачів за закритими дверми. Парадоксально, що на початку пандемії у Білорусі грали із глядачами. Можу припустити, що враховуючи події в країні, інтересу до футболу стало менше.

Юрій Вернидуб працював у Білорусі із листопада 2019 року по вересень 2020 року. До цього 9 років очолював луганську "Зорю". За 6 турів за завершення БАТЕ випереджає "Шахтар" Солігорськ на 3 очки.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому Вернидуб покинув солігорський "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі