вівторок, 13 червня 2017 17:57

Експерт розібрав гру Фінляндія - Україна і розповів про проблеми команди Шевченка

Експерт розібрав гру Фінляндія - Україна і розповів про проблеми команди Шевченка
"Ключовою для України стане гра в Ісландії" - Олександр Сопко

Колишній захисник донецького "Шахтаря" Олександр Сопко поділився своєю думкою про недавній матч відбіркового циклу Кубка світу-2018 Фінляндія - Україна (1:2).

"Підсумок зустрічі залишає команду "в грі" за перше місце, враховуючи, що хорвати програли. У нас попереду домашній матч з Хорватією, ще всі зіграють між собою. А ось з точки зору гри - є питання. Атака виглядає не так переконливо, як цього хотілося б.

Крім вирішення глобального завдання виходу на Кубок світу, ми адже перебуваємо в процесі перебудови команди, гри і складу. Виходить, що багато завдань вирішується одночасно. Незважаючи на набрані очки і збереження шансів, в плані гри треба ще багато працювати. Можливо, необхідно ще інших гравців пробувати, інші поєднання. Сподобалося те, що найдосвідченіші гравці зіграли так, як було потрібно. Ну, і молодь, звичайно, намагалася, виправдавши свій вихід на поле.

Є як позитивні моменти, так і ті, які треба виправляти. Сказати, що все добре, і ми всього досягли - буде наївно".

Про гру у першому таймі

"Треба відзначити, що фіни були готові до гри. Ти граєш так, як дозволяє суперник. Поки фіни грали організовано і дисципліновано, швидко перебудовувалися, складно було вести гру. Бракує у нас класу, щоб ми могли самі змушувати суперника помилятися. Ми більше чекаємо, поки суперник помилиться і звільнить зони, або використовуємо стандарти. Для гострої позиційної атаки у нас ще немає виконавців, треба це визнати.

Думаю, перед другим таймом була розмова у роздягальні. Тренер сказав, що якщо так і далі грати, то можна на гру і не виходити. Який сенс тоді було приїжджати, якщо весь цикл буде втрачено? Тому він підбадьорив футболістів, спровокував на агресивну гру в атаці".

Про Селезньова

"Ну, не вгадали. Розраховували на його досвід і клас, але готовність - важливий фактор. Видно було, що бажання у Селезньова було, але не було можливості".

Про Коноплянку

"Він може грати набагато сильніше. Для нього цей матч був вельми корисний у плані психологічної рівноваги, щоб відчути, що все-таки він може грати у великий футбол. Та й упевненість ця гра допоможе знайти. Вірю в те, що матч стане поштовхом для його відновлення і Женя стане схожий сам на себе".

Про Матвієнка

"Матвієнко і той же Соболь - це не захисники світового класу, кваліфікація яких настільки висока, що їх відсутність відразу позначається на збірній. Вони дійсно рівні гравці за класом. Хто має більше ігрової практики, той трохи краще і виглядає. Але і той, і інший - повноцінні бойові одиниці. Хто буде краще, той і буде грати. Ніхто з них ще не забронював собі місце в збірній. На сьогодні тренери віддали перевагу Матвієнку".

Про гру захисту

"Оборона впоралася, та й особливо складних завдань перед нею не ставили. Оборона тестувалася в плані розвитку: наскільки швидко, правильно і ефективно вона може розвивати атаки. Тут є питання, тому що відчувалося, що єдиний гравець, який може тримати м'яч і вчасно віддати гостру розрізану передачу - це Ракицький. Більше нікого, мабуть, немає, хто б міг з глибини, з першої зони, почати атаку.

З огляду на, що і в середній лінії у нас дефіцит креативних гравців, нам складно вибудовувати атаку".

Про володіння м'ячем і гру першим номером

"53% на 47% - це практично рівне володіння. Все залежить від результату: коли результат був досягнутий, команда намагалася грати обережніше і простіше. В той момент команда не перетримувати м'яч.

Зараз володіння м'ячем - не той показник, на який треба звертати увагу, і від якого треба будувати гру. Уже пішов той час, коли володіння м'ячем забезпечувало перемогу. Були відрізки, коли грали вперед, активніше, наша перевага була яскравішою. Фіни ж, навпаки, могли дозволяти собі тримати м'яч у центрі і на своїй половині поля. Контроль м'яча - не обов'язкова умова гри першим номером. Першим номером можна грати більш активно попереду, з більшою інтенсивністю, зі швидким розвитком атак".

Ми розвиваємо атаку, перепасовуючись ззаду або десь у центральній зоні. Але навіть коли є можливість швидко перейти вперед або в фазу завершення, ми м'яч повертаємо назад. І потім знову контроль. А в цей час суперник відпочиває і перебудовується.

Шевченко це бачив, тому і просив більше гострих передач, іноді, можливо, за спину. Просив постаратися підбирати м'ячі, скиди, вигравати єдиноборства. Хоч ти в такому випадку і не завжди контролюєш м'яч, але це теж саме гра першим номером. Це активність, яка говорить про намір. Відчувалося по першому тайму, що іноді м'яч перетримували. Начебто і ситуація дозріла для гострого пасу або пасу на фланг з подальшою подачею, а ми повертали назад.

Тому робота з м'ячем, швидкі відкривання вперед - це досить непросте завдання. Можливо, не один рік доведеться перебудовувати гру".

Про Малиновського

"Принаймні, він заточений на гру вперед. При прийомі м'яча він не повертається до своїх захисників і не повертає їм м'яч. Він намагається швидко розвернутися і шукати продовження попереду. Правда, не завжди виходить. Може, він ще не вийшов на свій оптимальний рівень майстерності, але задатки у нього для цього є. Думаю, ця гра і для нього, і для Коноплянки певний Рубікон".

Про зв'язку Малиновського з Віктором Коваленком

"Проблема Коваленка - в його занадто великому універсалізмі. В іграх за клуб і за збірну перед ним часто стоять зовсім різні завдання. Він не може зосередитися на якійсь одній позиції, шліфуючи свою гру. Хотілося б, щоб його позиція на полі швидше визначилася , щоб потім він знаходив практику і впевненість на одній позиції. Складно грати, коли тобою затикають різні дірки і вирішують кадрові проблеми. Ти ніби й хороший у всіх функціях, можеш це зробити, але не ідеальний в одній".

Про домашні заготовки збірної

"Особливих заготовок я не помітив. Думав, може, при стандартах щось нове буде, але стандартів не дуже-то і багато було".

Про заміни Шевченка

"В першу чергу, це була спроба додати грі впевненості і свіжості. З точки зору фізичних витрат гра була дуже напружена. Шепелєв вийшов свіжіший, в ігровому тонусі він не гірше Коваленка, адже навесні грав багато.

Це нормальна процедура з управління грою. Були зроблені нормальні заміни. Так бачить тренер, і з цим треба погоджуватися. Та й чим більше у нас буде можливостей для рівноцінних замін, тим більше виграємо в цілому".

Про фізичний стан збірників

"Це природна проблема, адже сезон закінчився. Складно грати, коли вже у відпустці, втомився емоційно. Треба розтягнути готовність після останньої гри практично на два тижні, а це не так просто. У першу чергу, це великий досвід для самого Шевченка: спробувати покерувати командою в такому режимі.

Що стосується футболістів, то гра за збірну - це ще й ігри для власного авторитету і підвищення власної ціни. За кимось дивляться і зарубіжні клуби. Виходить, ти потрапляєш на якийсь ярмарок.

Звичайно, простіше готувати і керувати футболістами, коли вони знаходяться "в сезоні". Тоді гравці перебувають на піку форми, у них є ігровий тонус. Однак Шевченко впорався зі своїм завданням. Для нього це був своєрідний іспит, який він склав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ваше головне враження від збірної України під керівництвом Андрія Шевченка?

Про решту матчі відбору

"Ключовою стане гра в Ісландії. Там треба буде вигравати, тоді ми кардинально покращимо ситуацію. Хоча, з іншого боку, ключовою може стати і домашня гра з Хорватією. З Туреччиною - аналогічно.

Зараз настає така смуга, що кожна гра, крім, мабуть, Косово, буде на межі можливостей. Це буде восени, коли ми завжди краще граємо, оскільки перебуваємо "в сезоні". Можна ставити за мету перемогти в кожній грі і виходити з першого місця. Хочу зазначити, що кожна наступна гра буде ще важчою, якщо попередня буде закінчуватися позитивним результатом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як збірна України забивала Фінляндії

Наступний матч відбору до Кубка світу Україна проведе 2 вересня проти турків на своєму полі.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розібрав гру Фінляндія - Україна і розповів про проблеми команди Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі