четвер, 13 червня 2019 11:09

Єдина в історії українка виграла чемпіонський титул

 

Найвідоміша українська жінка-боксер Аліна Шатернікова стала чемпіонкою світу серед професіоналів за третьої спроби. Сталося це в столиці Великої Британії Лондоні 13 червня 2002-го. У бою за вакантний титул Жіночої Міжнародної боксерської федерації (WIBF) киянка перемогла за очками місцеву спортсменку з Лондона Кеті Браун на прізвисько The Bitch ("Сука").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший титул серед українців здобув Віталій Кличко

Перемога в Лондоні над місцевою боксеркою сама по собі є подвигом, враховуючи горезвісне "домашнє" суддівство в боксі. 2000-го і 2001 року Аліна могла переконатися в цьому, коли в Німеччині у чемпіонських боях із німкенею Регіною Гальміх судді віддавали перемогу господині рингу. В Англії ж навіть судді не змогли нічого зробити, зафіксувавши перемогу українки, хоч і з мінімальною перевагою - 96:95.

В одному з інтерв'ю Аліна зізналася, що стала чемпіонкою світу незаплановано.

"Я їхала до Лондона, де повинна була боксувати за звання чемпіонки Європи, - розповіла атлетка. - Тут же за іншою версією повинна була відстоювати свій титул англійка Кеті Браун. Але випадково вийшло, що ми поспілкувалися з промоутером Кеті, який повідомив, що титул чемпіонки світу вільний і він може санкціонувати бій за це звання. Але не в категорії, у якій я виступала - 48 кілограмів, а у вазі 51 кілограм, в якій боксує англійка. Порадилася з тренером, ми вирішили, що це реальний шанс стати чемпіонкою світу. Не хотіли втрачати такий шанс. Тим паче що готувалася я до 10-раундового поєдинку і стільки ж потрібно було боксувати за титул чемпіонки світу. Плюс я була в хорошій формі, і це давало можливість сподіватися на успіх. Так воно і вийшло. Попри те, що поєдинок проходив на батьківщині моєї суперниці, те, що судді та вболівальники були англійцями, я впевнено перемогла за одноголосним рішенням суддів".

Шатернікова третьою з України - після братів Кличків – виграла повноцінний чемпіонський пояс у профі-боксі

Аліна Шатернікова стала першою та досі єдиною українкою, яка здобула чемпіонський титул серед професіоналів. Вона третьою з України - після братів Кличків – виграла повноцінний чемпіонський пояс у профі-боксі.

"Саме за такі миті, як у Лондоні, не шкодую, що життя присвятила спорту, - зізнається українка. - Шкодую тільки, що ми тоді похапцем не взяли з собою український прапор".

Аліна Шатернікова жодного разу не захищала виграний титул, повернувшись у нижчу вагову категорію. У лютому 2005-го у Києві Аліна здобула титул GBU і завершила боксерську кар'єру ще до свого 30-річчя. Натомість Кеті Браун після того зробила 4 чемпіонські спроби і всі вони виявились провальними.

2014-го Аліна Шатернікова виставила свій пояс GBU на благодійний аукціон і передала виручені 20 тис. грн. на лікування 2-х поранених у зоні АТО бійців.

Зараз ви читаєте новину «Єдина в історії українка виграла чемпіонський титул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі