вівторок, 05 листопада 2019 11:09

Блохін зіграв останній видатний матч за "Динамо"

Блохін зіграв останній видатний матч за "Динамо"
Олег Блохін стверджує, що "Селтік" не був готовий до обвідного удару

5 листопада 1986-го в Києві грали матч 1/8 фіналу Кубка чемпіонів. "Динамо" приймало "Селтік" і перемогло – 3:1. Головним героєм матчу став Олег Блохін. Того дня йому виповнилося 34 роки.

У 1/16 кияни легко обіграли чемпіона Болгарії "Бероє" – 1:1, 2:0. У другому раунді натрапили на "Селтік". Перша зустріч у Глазго завершилася внічию – 1:1.

Матч у Києві став бенефісом Олега Блохіна. Спочатку імениннику вручили квіти, а потім він взяв участь у всіх гольових комбінаціях.

Ударом із лівої кращий радянський форвард елегантно перекинув стінку

Кияни відкрили рахунок у першому таймі. Захисники шотландців на 12-й хвилині збили перед лінією штрафного майданчика Володимира Бессонова. "Динамівці" спробували розіграти удар, але Василь Рац отримав жовту картку за те, що зробив це до свистка. З другої спроби до м'яча підійшов Блохін. Ударом із лівої кращий радянський форвард елегантно перекинув стінку та влучив у лівий нижній кут воріт.

– Воротар не очікував такого удару, – згадує Олег Володимирович. – Я ніколи в житті не бив штрафні обвідним ударом. Тому застукав голкіпера зненацька.

На перерву команди пішли за рахунку – 1:0. А в другому таймі шотландці затиснули киян на їхній половині поля. Щоправда, коментатор британського телебачення вперто називав "динамівців" "росіянами". В одній із атак півзахисник гостей пройшов правим флангом і прострілив у центр штрафного майданчика. Макгі сходу відправив м'яч у дальній кут воріт Чанова – 1:1. Гол став наслідком помилки Блохіна, який утратив м'яч на чужій половині поля.

– Ніколи не думав, що я доклався не до трьох м'ячів у тому матчі, а до чотирьох, – сміється Олег Блохін. – Значить, провинився, нема що казати.

"Селтік" збільшив тиск, сподіваючись дотиснути господарів поля. "Динамо" перейшло на гру на контратаках. В одній із них Рац подав у штрафний майданчик гостей. Захисники "Селтіка" першими встигали до м'яча. Це помітили Блохін і Яковенко. Вони зупинилися неподалік від лінії штрафного майданчика і чекали на відскок. М'яч потрапив до Блохіна, він у дотик віддав на Яковенка, який перебував у більш зручній ситуації. А удари Яковенка з таких позицій рідко який голкіпер міг парирувати – 2:1. Йшла 72-а хвилина гри.

Ніколи не думав, що я доклався не до трьох м'ячів у тому матчі, а до чотирьох

"Селтік" кинувся в атаку. Шотландці мали кілька нагод, але захисники та Чанов діяли бездоганно. Натомість кияни на передостанній хвилині провели ідеальну контратаку. Рац віддав на кут штрафного майданчика Блохіну. Той обвів захисника і віддав вільному Євтушенку.

– Я міг і сам пробити, - каже Блохін, – але побачив вільного Вадика. Віддав на нього, а Євтушенко бив уже в порожні ворота.

Матч закінчився перемогою киян – 3:1.

– Більш пам'ятного дня народження в мене не було, – згадує Олег Володимирович. – Добре пам'ятаю, що був тоді у прекрасній формі. За тиждень до матчу вийшов на заміну в грі СРСР – Норвегія. Сам забив і допоміг партнерам розгромити суперника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легендарному голу Блохіна у ворота "Баварії" 44 роки

У розіграші 1986-87-х "Динамо" дійшло до півфіналу, де поступилося майбутньому тріумфатору "Порту" в двох матчах – 1:2 і 1:2. У чвертьфінальних матчах із "Бешикташем" (5:0, 2:0) Олег Блохін забив тричі. Це були його останні єврокубкові голи за "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «Блохін зіграв останній видатний матч за "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі