середа, 05 лютого 2020 11:09

Батько пив, а мати хотіла зробити аборт: Кріштіану Роналду виповнилося 35 років

Сьогодні виповнюється 35 років Кріштіану Роналду – зірковому форварду "Спортинга", "Манчестер Юнайтед", "Реала", "Ювентуса" та збірної Португалії.

Кріштіану Роналду народився в місті Фуншал на острові Мадейра за 1000 км від Португалії. Зараз там є музей Кріштіану. Всі здобуті кубки, "Золоті м'ячі" й "Золоті бутси" побували там. На острові є пам'ятник футболісту, але місцеві й сам Кріш вважають, що він не надто вдалий.

Батько Кріштіану грав у футбол. Потім був менеджером з екіпірування місцевого клубу "Ластівки". Мати – кухар і прибиральниця. Щойно вона завагітніла четвертою дитиною — хотіла зробити аборт. Вчасно передумала. Коли син народився, запропонувала назвати його Кріштіану. Батько хотів назвати лише Роналду - на честь актора, а згодом і президента США Рональда Рейгана. У підсумку вибрали компромісний варіант.

  З батьками у рідному місті. Фото із сімейного архіву
З батьками у рідному місті. Фото із сімейного архіву

Батько багато пив. Фактично він щодня повертався п'яним.
В 11 років хлопець залишив Мадейру й переїхав на континент, у Лісабон, в школу знаменитого "Спортинга".
— Я звик жити сам, хоча спочатку багато плакав, — розповідав Роналду.
В академії "Спортинга" знайшлася вчителька, яка надумала насміхатися над його острівним акцентом. Вона ледве ухилилася від стільця, що його в неї кинув Кріштіану.

У дитинстві партнери по команді називали Кріштіану Клюйвертом — на честь зіркового форварда "Аякса". Хоча сам Роналду був прихильником Дієго Марадони. Увесь вільний час він займався з тренажерами й відточував свою майстерність. У 16 років він зіграв за команду однолітків, згодом – 17-літніх, 18-річних і нарешті за дубль і основний склад.

  З братом і сестрами. Фото із сімейного архіву
З братом і сестрами. Фото із сімейного архіву

2000 року скаути пропонували президентові київського "Динамо" Ігорю Суркісу купити 16-річного гравця лісабонського "Спортинга" за мільйон доларів. Ігор Михайлович вирішив, що сума завищена. За три роки "Манчестер Юнайтед" виклав за 19-річного Роналду 20 млн євро.
— Якби ж я міг знати все наперед, — пояснював президент київського "Динамо".

В юності португальські фахівці вважали Рікарду Куарежму талановитішим. Однак той лише експлуатував природний талант. Кріштіану ж затято працював над своїми недоліками.
— Мені допоміг мій характер, — згадував він. — Я перфекціоніст — люблю порядок. Доки не доведу якийсь футбольний елемент до досконалості — не заспокоюся.

2000 року скаути пропонували президентові київського "Динамо" Ігорю Суркісу купити 16-річного гравця лісабонського "Спортинга" за мільйон доларів

2003 року він перейшов у "Манчестер Юнайтед". А вже наступного року уболівальники клубу визнали його найкращим гравцем "червоних дияволів". Вже в МЮ Кріштіану виявив неабиякий талант бомбардира. 2008 року він забив сумарно 42 голи за сезон. Того ж таки року він виграв свій перший "Золотий м'яч". Загалом Кріштіану 5 разів визнавали кращим футболістом Європи. Завдяки йому брат Уго вилікувався від наркотичної залежності, а сестри зайнялися бізнесом.

  Із сером Алексом Фергюсоном. Фото із відкритих джерел
Із сером Алексом Фергюсоном. Фото із відкритих джерел

Улітку 2009 Кріштіану перейшов у "Реал" за 94 млн євро. 2011-го Роналду зумів у 51 грі забити 50 голів і стати новим рекордсменом клубу. 2013-го він забив 69 голів за рік.

За 9 років, проведених у клубі топовий бомбардир був удостоєний понад десятка нагород, включаючи чотири "Золоті м'ячі" і три "Золоті бутси". Він завоював із командою 16 титулів, виграв три чемпіонати і чотири рази ставав переможцем Ліги чемпіонів - найпрестижнішого європейського клубного турніру.

  Криштиано став кращим бомбардиром в історії "Реала". Фото Рейтер
Криштиано став кращим бомбардиром в історії "Реала". Фото Рейтер


Улітку 2013-го "Реал" грав товариський матч проти "Борнмута". Роналду взявся бити штрафний. Запустив м'яч вище воріт. На трибуні сидів 11-річний Чарлі. Хлопець встиг підставити руку. У підсумку — подвійний перелом.
— Якби не підставив руку, залишився би без передніх зубів, — відзначив школяр. Зірковий форвард здивувався: "У дитинстві я ламав руку в інший спосіб — падаючи з дерева". "Реал" подарував юному прихильнику "Борнмута" футболку з автографами гравців.

Роналду — емоційний. Якось розплакався в прямому ефірі, дізнавшись про смерть іншого героя Португалії — форварда 60-х років Ейсебіо. Іншого разу він плакав, коли побачив фільм про свого батька.

2018 року він за $112 млн перейшов із "Реала" в "Ювентус". І вже в Турині встиг забити 50 м'ячів.

Кріштіану навчився не звертати уваги на думку чужих людей: "Навіть Господь не зміг усім догодити", — каже.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роналду обігнав Герда Мюллера у списку бомбардирів

Після закінчення кар'єри він не збирається бути ні тренером, ні директором або президентом. Колись Роналду хотів потрапити на бокс у Лас-Вегас, але не зміг, бо не мав часу. Він пообіцяв згодом надолужити згаяне.

Зараз ви читаєте новину «Батько пив, а мати хотіла зробити аборт: Кріштіану Роналду виповнилося 35 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі