понеділок, 15 травня 2017 11:09

Австрійський воротар відбив 16 пенальті за сезон
3

Хиден захищав не лише ворота, але й Францію на війні
Фото: yandex.ua
Хиден захищав не лише ворота, але й Францію на війні
Хиден захищав не лише ворота, але й Францію на війні

15 травня 1930 року непереможна збірна Англії з футболу прибула до Австрії, аби зіграти матч із господарями. Матч завершився несподіваною нульовою нічиєю. В Європі це вважали найбільшою сенсацією. Австрійські газети називали творця футбольного дива – голкіпера Руді Хідена. Саме його дії не дозволили родоначальникам футболу перемогти. Так народилася знаменита збірна Австрії 1930-1932-х, більш відома під назвою "вундертім" – диво-команда.

Руді був центрфорвардом у юнацькій команді Граца. Якось основний воротар травмувався і в рамку став Хіден. Відтоді його забрали в дорослу команду воротарем, а в юнацькій він і надалі був центральним нападником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сашко, де ти гуляв? - топ-8 найзначущих матчів у кар'єрі Олександра Шовковського

Успіхи у воротах були такими, що юного Хідена покликали до Відня, де він виступав за професійну команду ВАК. Згодом настав дебют і в збірній Австрії. Після матчу з Англією Руді покликали до "Арсенала", але тамтешня федерація не видала йому дозвіл на роботу.

Збірна Австрії продовжувала творити дива. 1931 року розбили збірну Шотландії - 5:0. За кілька днів австрійці відправилися у Німеччину, де "всуху" розбили господарів - 6:0. Німці мріяли бодай про гол і були близькими до нього. В одному з моментів Хофман влучив у штангу. М'яч відскочив до Зобека. Воротар лежав на землі й форвард сильно пробив у дальній кут. Однак Хіден здійснив неймовірне. Він витягнувся в струнку й парирував удар. Наступного дня німецькі газети назвали це сейв цирковим трюком.

Руді вмів і не таке. Він вважався майстром із відбиття 11-метрових. Сім відбитих пенальті в одному сезоні за ВАК і три за збірну. Згодом у французькому "Ресингу" Хіден парирує 16 одинадцятиметрових ударів.

Австрійська "вундертім" продовжувала творити дива. Нічия із Угорщиною в Будапешті - 2:2 й перемога у Відні - 8:2. Скромно побита Італія - 2:1 і розтрощена Швейцарія - 8:1.

І нарешті гра на "Стемфорд Брідж" із Англією. Напередодні господарі познущалися над Іспанією - 7:1. Руді бачив ту гру. Він боявся повторити долю знаменитого Рікардо Замори, який не встигав витягати м'ячі із сітки власних воріт. Тоді Руді не вдалося створити сенсацію. Однак Австрія програла гідно - 3:4.

1933 року Хіден перебрався до Парижа й став основним воротарем "Расинга". 1936-го він став чемпіоном Франції. Згодом прийняв громадянство країни й зіграв одну гру за збірну. З його відходом закотилася зірка знаменитої "вундертім". Руді Хіден започаткував чорну воротарську форму із білим коміром, яка не виходила із моди до 1950-х.

З початком війни захищав Францію зі зброєю в руках. Помер 1973-го у віці 64 років.

Зараз ви читаєте новину «Австрійський воротар відбив 16 пенальті за сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі