неділя, 01 серпня 2021 19:17

Як Шевченко тренував збірну України

Як Шевченко тренував збірну України
Андрій Шевченко очолював збірну України із літа 2016 року. Фото: REUTERS

Український тренер 44-річний Андрій Шевченко оголосив про завершення контракту з Українською асоціацію футбол(УАФ). Андрій Миколайович працював на посаді тренера національної команди п'ять років.

Gazeta.ua пригадує шлях Шевченка в збірній України за п'ять років

Міг стати тренером збірної після домашнього Євро-2012. Ще у 2012 році тодішній очільник УАФ Анатолій Коньков хотів запросити Шевченка замість Олега Блохіна, який пішов працювати в "Динамо". Шевченко вирішив що ще не готовий до такої роботи.

Провальний Євро-2016. Шевченко почав працював у збірній на початку 2016 року. Він замінив у тренерському штабі Михайла Фоменка одного з асистентів Олександра Заварова. Очікування приходу Шевченка в ролі повноцінного тренера призвело до краху на турнірі – нуль перемог та нуль забитих м'ячів у трьох матчах.

Іспанський слід. Під час самостійної роботи в національній команді запросив у свій штаб колишнього асистента Сергія Реброва в "Динамо" Рауля Ріанчо. Іспанець став головним ідеологом та тактиком збірної.

Ребров, Маркевич та Михайличенко - головні кандидати на роботу в збірній

Невдала кваліфікація на Кубок світу в Росію. Національна команда не змогла пройти відбір на Кубок Світу-2018. Збірній не вистачило зіграності, а Шевченку – досвіду. Ідеї Рауля не працювали Хороші відрізки змінювалися провалами. З трьох головних конкурентів Хорватії, Ісландії та Туреччини вдалося перемогти тільки одного разу турків.

Італійський слід. Після відходу зі збірної Ріанчо італійський дует Мауро Тассотті та Андреа Мальдера стали головними помічниками Шевченка. Збірна почала грати в більше раціональний футбол.

Успіх в Лізі націй. Збірна України змогла виграти свою групу в Лізі націй у дивізіоні Б. Українці не залишили шансів Чехії та Словаччині. Успіхи в Лізі націй стали початком вдалої кваліфікації до Євро-2020/21.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Шевченку варто покинути збірну України

Перемога над чинними переможцями Євро. У відборі до Євро-2020/21 збірна України розпочала з гостьової нічиї проти Португалії. В кінці відбору команда Шевченко здолала тодішніх переможців Євро в Києві. Загалом, відбір команда Шевченка пройшла вдало. Не залишила шансів головним конкурентам Португалії та Сербії.

Перемога над Іспанією. Збірна України не змогла утриматися в дивізіоні А Ліги націй. Українцям зарахували технічну поразку за гостьовий матч проти Швейцарії через спалах коронавірусу в команді Шевченко. Але загалом виступи на турнірі збірна може занести собі в актив. Головним досяжним є перемога над Іспанію в Києві.

Неоднозначний Євро-2020/21. Виступ на Євро однозначно оцінити не можна. Українці провалили матчі в групі. Тільки завдяки Швеції вийшли в 1/8 фіналу, де перемогли саме шведів – найслабшу команду плейоф. В матчі проти Англії команда Шевченка не чинила жодного опору.

Шевченко вичерпав себе в збірній України та потребує нових викликів

Вичерпав себе в збірній. За п'ять років Шевченко віддав збірній все що міг. Далі потребує нових викликів для подальшого прогресу. Рівень тренера вищий за рівень команди. Шевченку пришов час робити наступний крок для розвитку. Перспективи національної команди поки дуже туманні. Йде зміна поколінь та потрібно будувати нову команду.

Плани на майбутнє. Шевченко поки візьме час на відпочинок. Буде чекати хорошої пропозиції. Якщо не піде в Стефано Піолі, то буде одним із головним кандидатів на посаду тренера "Мілана". Можливо, розпочне працювати із менших клубів. Пріоритет Італія, але можливі інші країни. Умовна "Бенфіка" також буде хорошим варіантом. Там президентом став друг та партнер по "Мілану" Руї Кошта.

Немає головного кандидата на посаду нового тренера збірної. Серед можливих варіантів Мирон Маркевич, Сергій Ребров, Олексій Михайличенко. Не буде несподіваним прихід Олега Блохіна. Не варто забувати про Віктора Скрипника, Романа Григорчука та тренера "молодіжки" Руслана Ротаня. З іноземців - колишній наставники "Шахтаря" Паулу Фонсека та Луїша Каштру, які зараз без роботи.

Андрій Шевченко є вихованцем київського "Динамо". Виступав за "Динамо", "Мілан" та "Челсі". З італійцями перемагав в Лізі чемпіонів. Після Євро-2012 оголосив про завершення професійних виступів. Працює тренером із 2016 року.

1 вересня збірна України зіграє матч відбору до Кубка світу проти Казахстану.

Зараз ви читаєте новину «Як Шевченко тренував збірну України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі