неділя, 10 вересня 2017 20:11

"Я скалка в дупі від природи": банкір, який домігся успіху з "Наполі"
9

Маурісіо Саррі тренує “Наполі” з 2015 року
Маурісіо Саррі тренує “Наполі” з 2015 року
Маурісіо Саррі тренує “Наполі” з 2015 року
Маурісіо Саррі тренує “Наполі” з 2015 року
Маурісіо Саррі тренує “Наполі” з 2015 року

"Я ніколи не грав у футбол на професійному рівні, тому багато хто вважав мене дурнем, а не тренером", - говорить наставник італійського "Наполі" 58-річний Мауріціо Саррі.

13 вересня третя команда Італії минулого сезону зіграє в Лізі чемпіонів проти донецького "Шахтаря".

Саррі - завзятий курець, кофеман, надзвичайно скромний і помішаний на тактиці тренер. Він народився в Неаполі, але лише тому, що його батько тоді працював на заводі поблизу південного міста. Уже в три роки він переїхав у Тоскану, про що свідчить і сильний акцент. Але хлопець завжди симпатизував "Наполі".

"Для мене цілком природно вболівати за клуб з міста, в якому ти народився, - каже Саррі. - Коли я дитиною жив у Фільїне Вальдарно, то був єдиним прихильником "Наполі". Решта вболівали за грандів на зразок "Ювентуса", "Інтернаціонале" або "Мілана", хтось симпатизував сусідній "Фіорентині".

Після нетривалої ігрової кар'єри в аматорському футболі Саррі почав працювати тренером, попутно вивчаючи економіку і працюючи в банку. У сезоні 2000/01 він очолив "Сансовино" із серії D (п'ятий італійський дивізіон) і тут же заявив, що завершить кар'єру, якщо клуб не займе перше місце. "Сансовино" в результаті пішов на підвищення.

"Я тоді нарешті вирішив, що зосереджуся на роботі тренера, оскільки хотів домогтися гарних результатів", - згадує Саррі.

Мені платять за те, що я б з величезним задоволенням робив безкоштовно після роботи

Одного разу журналіст запитав Саррі, чи не злить його те, що він є найбільш низькооплачуваним наставником в серії А.

"Злість? Давайте будемо відверті. Мені платять за те, що я б з величезним задоволенням робив безкоштовно після роботи. Мені неймовірно пощастило", - парирував 56-річний фахівець.

Саррі - справжній трудоголік. Він сам говорить, що здатний вивчати тактику 13 годин щодня. Свого часу тренер отримав прізвисько Містер 33, коли розробив 33 різних схеми в "Сансовино" при розіграші стандартних положень.

"Насправді, ми використовували тільки 4-5 з них", - пізніше пояснював Саррі.

За його словами, лише ретельна підготовка і добре знання тактики приносять перемоги, і дуже важливо знайти слабкі місця у будь-якого суперника. Саррі завжди був прихильником схеми 4-2-3-1, але в "Емполі" перейшов на 4-3-1-2. Його команди відрізняються прекрасною організацією і дисциплінованістю.

У віці 55 років Саррі у сезоні 2014/15 дебютував в серії А з "Емполі", який вивів в еліту роком раніше.

На початку червня 2015 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Саррі досяг домовленості з "Наполі". 11 червня офіційно став головним тренером неаполітанського клубу.

"Якби я був на місці Де Лаурентіса, я б запросив себе ще раніше: тоді у моєї команди був би тренер молодший. Але я визнаю - це сміливий вчинок", - з посмішкою заявив Саррі у своєму першому інтерв'ю італійським журналістам.

"Наполі" під керівництвом Маурісіо виграв срібні та бронзові медалі чемпіонату Італії. Саррі був визнаний найкращим тренером Італії за підсумками сезону 2015/2016.

"Після цієї нагороди я не стану більше політкоректним в інтерв'ю, - каже італієць. - Я скалка в дупі від природи".

Досягнення

Командні

Емполі

2-е місце в Серії B (прямий вихід в Серію A) (1): 2013/2014.

Наполі

Срібний призер чемпіонату Італії (Серія А) (1): 2015/2016.
Бронзовий призер чемпіонату Італії (Серія А) (1): 2016/2017.

Індивідуальні

"Срібна лава" (найкращий тренер сезону в Серії B) (1): 2013/2014.
"Золота лава" (найкращий тренер сезону в Серії A) (1): 2015/2016.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про різницю між "Наполі" і "Шахтарем"

Матч "Шахтар" - "Наполі" відбудеться 13 вересня в Харкові. Початок о 21:45. Телетрансляція - канал "Україна", текстовий онлайн проведе Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Я скалка в дупі від природи": банкір, який домігся успіху з "Наполі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі