середа, 02 лютого 2011 11:11

14-річний український гросмейстер може змінити громадянство

14-річний український гросмейстер може змінити громадянство

Український вундеркінд Ілля Нижник, а з недавнього часу і міжнародний гросмейстер (на останньому міжнародному турнірі в Голландії Нижнику втретє підкорився гросмейстерський бал і з рейтингом 2530 Ілля отримав найвище звання у шахах у свої 14 років і 3 місяці.

Це 11-й показник в історії людства, перший - належить екс-українцю Сергію Карякіну (12 років і 7 місяців).

"Я збираюся займатися шахами професійно, тобто заробляти цим собі на життя", - поділився на прес-конференції своїми планами на майбутнє Нижник.

У той же час шахіст не виключив, що може поміняти громадянство. "Я хочу виступати за країну, де будуть можливості та перспективи", - лаконічно сказав юний гросмейстер.

Поки Іллі не надходило ніяких пропозицій від федерацій інших країн. "Пропозицій поки ніяких не було. Я просто відповідаю на запитання. Зараз на моєму столі, коли я граю, стоїть прапор України", - підкреслив Ілля.

"Проблема в тому, що в Україні шахісти надані самі собі, - додав тренер Іллі Нижника, гросмейстер Володимир Баклан. - В Україні турнірів мало, професійних клубів або команд практично немає - 3-4 всього. Багато їдуть грати за кордон, щоб мати гідну практику. Раніше у багатьох іноземних клубах діяв ліміт на легіонерів, відповідно, шахісти приймали рішення про зміну громадянства, щоб цими легіонерами не бути. Зараз ситуація трохи змінилася. У цілому ж, можу сказати, що це не тільки проблема шахістів, а й інших спортсменів".

За словами Баклана, українські шахісти, незважаючи на успіхи на міжнародному рівні, в нашій країні бідують. "Наприклад, ми виграли Олімпіаду, а отримали в десятки разів меншу винагороду, ніж Азербайджан за треті-п'яті місця. Зараз, начебто, намітився прогрес. У червні анонсований чемпіонат України вже на якісно інших умовах. Подивимося", - резюмував гросмейстер.

Додамо, що за своє друге місце на міжнародному традиційному турнірі в Голландії Нижник отримав 800 євро призовими.

За матеріалами РБК-Спорт

Зараз ви читаєте новину «14-річний український гросмейстер може змінити громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі