вівторок, 23 липня 2013 16:42

"10 років тому я встановив рекорд світу та Європи" - Сердінов

"10 років тому я встановив рекорд світу та Європи" - Сердінов
"Плавці їдуть у Барселону, щоб покращити свій особистий час і встановити особисті рекорди" - Андрій Сердінов ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Чемпіонат світу з водних видів спорту, який цими днями проходить у Барселоні - це важливий етап підготовки українських плавців до Олімпійський Ігор у Ріо-де-Жанейро у 2016-му році. Про це розповів головний тренер збірної України та голова тренерської ради Федерації плавання України Андрій Сердінов, який 2004-го виграв бронзову медаль Олімпіади в Афінах на дистанції 100 м батерфляєм.

"Кожен спортсмен витрачає роки на підготовку, - каже Сердінов. - Плавці разом зі своїми наставниками виконують великий об'єм роботи на високому рівні. На останніх змаганнях, на яких виступала наша команда, ми здобули 10 медалей — по п'ять нагород на чемпіонаті Європи серед юніорів та літній Універсіаді. Це показник того, що наші спортсмени займаються своєю роботою продуктивно і демонструють хороші результати.

На сьогоднішній день команда налаштовано позитивно. Плавці їдуть у Барселону, щоб покращити свій особистий час, встановити особисті рекорди і піднятися на якомога вищий щабель п'єдесталу пошани.

Основні змагання, на які готуються всі наші спортсмени - Олімпійські Ігри-2016 у Ріо-де-Жанейро. Ми чудово розуміємо, що чемпіонат світу у Барселоні - це дуже важливий етап підготовки. Буквально через кілька днів наші плавці зустрінуться із суперниками, з якими їм доведеться змагатися на Олімпіаді. Спортсмени познайомляться, поспілкуються, подивляться один на одного і будуть далі готуватися.

Ми віримо і надіємося, що наші плавці зможуть показати свій кращий час і привезти медалі. Рівень результатів багатьох спортсменів вже підтверджує те, що вони можуть виступати на високому рівні і завойовувати нагороди найвищої проби."

Скільки плавців входить у збірну України?

"Національна команда досить велика. Є основний склад збірної, до якого входять 70 людей. 45 з них знаходяться у штатній команді, отримують стипендію від міністерства молоді і спорту, а також регулярно перебувають на тренувальних зборах протягом року. Спортсмени спілкуються, підтримують один одного, товаришують. Після закінчення спортивної кар'єри плавці продовжують підтримувати стосунки, будують спільний бізнес. Спорт дає дуже багато у плані спілкування, дружби та розвитку людини."

Як ви оцінюєте умови тренувань?

"Звичайно, на сьогоднішній день є складні моменти. Особливо це стосується наявності матеріально-технічної бази в Україні. Не всі спортивні об'єкти відповідають необхідним нормам чи мають потрібне обладнання для досягнення спортивних результатів. Правда, вже з'являються спортивні бази, на яких ми проводимо регулярні тренування. До таких можна віднести Національний центр "Україна" в Євпаторії, палац водних видів спорту "Метеор" у Дніпропетровську, басейн "Юність" у Києві.

Є також ряд ще інших басейнів та спортивних баз, які з великим задоволенням співпрацюють з нами і роблять все можливе для того, щоб наші спортсмени мали найбільш комфортні умови для тренувань. На сьогоднішній день у нас немає проблем з тим, щоб наші спортсмени плавали."

Володар золотої нагороди чемпіонату світу отримає 250 тисяч гривень. Срібний призер матиме 150 тисяч гривень, а бронзовий - 100 тисяч гривень. Такі премії — це новинка для збірної?

"Так. Вперше Федерація плавання України ввела таку практику. Раніше преміальні були від міністерства молоді та спорту і за Олімпійські Ігри. Я дуже сподіваюсь, що така ініціатива додасть нашим спортсменам більше стимулу і бажання показати вищі результати.

Зараз нашим партнером є компанія "Енергетичний стандарт" (президент Костянтин Григоришин). Ми дуже віримо і надіємось, що наша співпраця буде тільки покращуватися. Своїми результатами ми будемо доводити компанії, що ми виконуємо хорошу роботу і показуємо високі результати. Я впевнений, що лідери нашої команди будуть забезпечені всім необхідним для успішної участі в Олімпіаді."

Які відбулося відкриття Вікторії Солнцевої?

"Дуже сильний і високий результат вона показала на чемпіонаті України у Дніпропетровську у березні цього року. Вікторії разом зі своїм наставником Сергієм Володимировичем Бондарем вдається так побудувати роботу, що її результати весь час прогресують. На чемпіонаті Європи серед юніорів Солнцева показала дуже високий результат (завоювала дві "золоті" та одну "срібну" медалі). У неї є великий потенціал, щоб успішно виступити на Олімпійських Іграх.

Хочу зазначити, що всі члени нашої збірної, які вирушають на чемпіонат світу у Барселону, мають такий же потенціал, щоб завоювати медаль в Ріо-де-Жанейро."

З яким настроєм вирушаєте в Барселону?

"У мене двояке відчуття. Через 10 років я повертаюся у місто, в якому 2003-го на чемпіонаті світу у тому ж басейні встановив рекорд світу та Європи і завоював бронзову медаль. Я дуже вірю, що моя присутність трішки надихне наших спортсменів і вони покажуть такий результат, який приведе до медалі. Кожен член нашої збірної може виступити на дуже високому рівні і привести нагороду з Барселони".

Нагадаємо, збірну України на чемпіонаті світу представлятимуть 11 плавців. 8 спортсменів (Ігор Борисик, Андрій Говоров, Ганна Дзеркаль, Дарина Зевіна, Марія Лівер, Вікторія Солнцева, Сергій Фролов та Максим Шемберев) змагатимуться у басейні, а троє (Ольга Береснєва, Ігор Снітко та Ігор Червінський) - на відкритій воді.

Зараз ви читаєте новину «"10 років тому я встановив рекорд світу та Європи" - Сердінов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі