вівторок, 25 лютого 2020 16:23

У столиці стають у черги до україномовних учителів

У столиці стають у черги до україномовних учителів
У Києві мало вчителів, які говорять українською. Фото: "5 канал"

У Києві людям важко знайти україномовного вчителя чи тренера для дитини.

"Ситуація така, що переважно всюди тренер російськомовний. Черги стоять до україномовних учителів у Києві, і батьки з рук у руки передають контактні телефони", – розповіла "5 каналу" мама учениці 6-го класу Христини.

Каже, що україномовні діти в київських школах у меншості. Хоча уроки проводять українською, на перервах говорять російською.

"Це єдина країна, де моя дитина може отримувати освіту і розвиток українською мовою. Мені потрібно сходити перше до вчителя, потім до директора, показати їм закон, якусь неймовірну купу зусиль вкласти, для того щоб цього добитися", – скаржиться киянка Наталія Федечко.

У гуртках заявляють, що їхні заняття не стосуються освіти. Вони надають лише послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Панаєхалі, і ми вас тєрпім" - у Києві стався мовний скандал

"Це система освіти, і навіть якщо це приватні гуртки, і навіть якщо приватні школи, це освіта. Не треба, щоб мова була фактором розбрату, протистояння, є закон, до нього спокійно ставимося. Ви можете почати комунікацію з керівництвом цього гуртка чи школи. Можливо, їм треба пояснити. Отримавши зворотну реакцію, ви подивитеся, чи будуть зміни чи не будуть", – прокоментувала Уповноважена з питань захисту державної мови Тетяна Монахова.

Скоро можна буде звертатися зі скаргою до секретаріату мовного омбудсмена. Його поки що лише створюють.

Столичне маркетингове агентство потрапило у мовний скандал. Допис про непотрібність української мови агентство опублікувало у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «У столиці стають у черги до україномовних учителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі