пʼятниця, 11 жовтня 2024 12:48

Як українською сказати "дитяча поробка": просте слово, яким легко замінити кальку з російської

Як українською сказати "дитяча поробка": просте слово, яким легко замінити кальку з російської
"Поробка" чи "саморобка": філологиня дала правильну відповідь Фото: pinterest

Слово "поробка" часто вживається в українській мові як синонім до дитячих виробів чи творчих робіт. Проте це слово походить з російської мови і не є питомо українським.

Відповідним і правильним варіантом українською буде слово дитячий "виріб" або "саморобка". Ці терміни відображають ручну працю дитини під час створення творчих робіт із різних матеріалів.

"Поробка - калька з російської "поделки", пише філологиня Ольга Васильєва на своїй сторінці Facebook.

"У нас поробка може означати хіба що наведені вроки (іменник від "пороблено"). Те, що діти роблять руками, - це "саморобка", - пояснює редакторка.

Слово є у словниках. Приклад із СУМ-11:

"Жоден огляд учнівських саморобок в області не обходиться без експонатів юних радіотехніків Вінницької середньої школи №7" ("Знання..", 5, 1966).

А от слів "поробка і рукотвір" у словниках немає. Якщо поробка - це калька, то рукотвір - типовий неологізм-композит (слово з двох основ), яких зараз багато на заміну англізмам. Рукотвір означає предмет рукоділля (відповідник до англізму "гендмейд").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шаг, крок чи копійка: як правильно називати українську розмінну монету

Завдяки правильним українським словам ми допомагаємо розвивати мовну культуру та підтримуємо чистоту мови.

Українська мова багата на слова з глибоким змістом. Одним із таких є "нівроку".

Це слово, що має давнє коріння, використовується в різних контекстах, набуваючи кількох відтінків значення. Його можна почути як комплімент або вислів подиву, коли хочуть підкреслити щось добре, успішне чи навіть несподівано позитивне.

Зараз ви читаєте новину «Як українською сказати "дитяча поробка": просте слово, яким легко замінити кальку з російської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі