понеділок, 04 березня 2013 12:34

Чому Україні невигідно вступати до Митного союзу?

Чому Україні невигідно вступати до Митного союзу?
Фото: vybory.mediasapiens.ua

До Митного союзу хочуть люди, які ностальгують за Радянським союзом, - тюрмою народів, або докторською ковбасою за 2.20.

З економічної точки зору Митний союз абсолютно не вигідний Україні. Він може дати дешеві енергоносії, які знищили українську металургійну й хімічну промисловість. Власники металургійних гігантів замість того, щоб модернізувати свої підприємства,боролися, за допомогою українських урядів, за дешевий газ. І тепер, навіть, якщо газ буде по 50 доларів, то українська металургія настільки технологічно відстала від подібних підприємств збудованих за останнє десятиліття в Китаї, Індії, Бразилії, що українська металургійна продукція, яка була основним джерелом експорту на сьогоднішній день стає не конкурентноздатною. Потяг уже пішов. За кілька років наша металургія уже не буде нікому потрібна на зовнішньому ринку. І величезні підприємства самі стануть джерелом металобрухту для тих заводів, які працюють за кордоном. Дешевий газ Україні буде вигідний ще 2-3 роки.

Якщо Україна буде розвиватися у близькому майбутньому, то це має бути сільгоспвиробництво. Ринок євроазійський не набагато більший ніж європейський. У випадку існування зони вільної торгівлі з Європейським союзом ринок збуту буде значно потужніший ніж у Митному союзі.

З наукової й економічної точки зору вигоди вступу у Митний союз нема. Є лише політична для певних кіл.

Схід хоче дружби з Росією, але ви запитайте чи хоче він об'єднання в єдину державу? Я думаю, що більшість скаже "ні". Не хочуть громадяни України, які поки не мають на своїй території військових конфліктів мати тут потенційну Чечню.

Питання вступу у Митний союз швидше буде розколювати українців. Так званий "Украинский выбор" Медведюка зараз перекручує поняття Митного союзу, почнеться активна фаза кампанії. Почнуть агітувати так, щоб люди обирали не головою, а серцем. Хоча цей вибір буде абсолютно безголовий. Можу сказати, що дійсно на ностальгії й маніпулюванням можна переконати Схід віддавати свої вподобання Митному союзу.

Нічого об'єднавчого у Митному союзі я на сьогодні не бачу. Інша справа, якщо брати холодний розрахунок, то Митний союз потрібен тільки Путіну, але аж ніяк не Україні.

Володимир Ар'єв, народний депутат України.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україні невигідно вступати до Митного союзу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

78

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі