середа, 27 березня 2019 11:36

В Україні провели першу операцію за допомогою робота

В Україні провели першу операцію за допомогою робота
Американський робот-хірург Да Вінчі провів першу операцію в Україні. Фото: Медицинский центр "Анадолу"

Американський робот-хірург да Вінчі провів першу операцію в Україні.

Операцію контролював досвідчений лікар-хірург Микола Соснін. Видаляли рак простати, другої стадії. Основними інструментами для лікаря стали 3D-камера та спеціальні щупальця, якими й керував хірург, щоб провести операцію, повідомляє Сегодня.

Робити операції за допомогою робота українські хірурги навчалися у фахівців США, Бельгії та Ізраїлю. Такий спосіб дозволяє зменшити розріз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стічні води очищатимуть газом

"Вони мають здатність рухатися на 360 градусів і підлізти під такі місця черевної порожнини і під такі місця анатомічні структури органів, чого не можна зробити при звичайній хірургії", - повідомив хірург Андрій Григоренко.

Обійдеться така операція в $4 тис. У країнах ЄС вона коштує значно дорожче. Проводити операції за допомогою роботів можна й дистанційно. Найголовніше - якісний інтернет, а сам лікар може знаходитись навіть у іншій країні.

Робот да Вінчі - винахід фахівців космічної агенції NASA. Американці розробили його для військових медиків. Зараз машини оперують цивільних у всьому світі. Да Вінчі - поки єдиний в Україні.

У минулому році в Україні втретє в історії встановили механічне серце. Перші два штучних апарати Інститут серця встановив ще у 2016 році. Таке серце може працювати 12 років. Однак проводити такі операції в Україні через високу ціну апарата часто не можуть.

Зараз ви читаєте новину «В Україні провели першу операцію за допомогою робота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі