середа, 17 квітня 2019 15:54

Науковці винайшли спосіб визначати точну причину раку

Науковці винайшли спосіб визначати точну причину раку
Науковці винайшли спосіб визначати точну причину раку Фото: ТСН

Причину будь-якої онкологічної хвороби визначатимуть за ДНК ракових клітин.

Дослідники Кембриджського університету і Королівського коледжу Лондона створили каталог унікальних мутацій ДНК, за якими можна визначити, внаслідок яких зовнішніх факторів розвинулася конкретна пухлина.

"У майбутньому наш каталог дозволить лікарям точно визначати, яка саме речовина призвела до виникнення раку, - а ця інформація може виявитися безцінною, оскільки дозволить вжити заходів, щоб відгородити інших людей від впливу потенційно небезпечних канцерогенів", - повідомляє одна з авторок дослідження Серена Нік-Занай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На принтері надрукували перше живе серце

Щоб скласти каталог, науковці взяли здорові стовбурові клітини і вплинули на них 79 відомими канцерогенами. Потім дослідили зміни ДНК.

За результатами, як мінімум 41 з цих хімічних речовин розпізнається за унікальним "почерком" мутацій в пухлині.

"Фактично це дозволяє нам розглядати кожну пухлину як місце злочину. І як слідчі можуть за речовими доказами вийти на злочинців, так і ми можемо визначити, що саме призвело до розвитку пухлини", - каже Серена Нік-Занай.

В Україні на рак хворіють понад 1 млн людей. Щороку виявляють 140 тис. нових випадків захворювання. Ризик захворіти раком має кожний 4-й чоловік, та кожна 6-та жінка.

Зараз ви читаєте новину «Науковці винайшли спосіб визначати точну причину раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі