вівторок, 18 вересня 2012 15:32

На Свято сімейного щастя в Непалі жінки вдягають червоне весільне вбрання
14

Свято присвячене богу Шиві та його дружині Парваті
Фото: Фото: Reuters
Жінки та дівчата святкують кілька днів
Свято повне яскравих кольорів, та найголовніший - червоний

У Непалі проходить щорічний індуїстський фестиваль Тідж, присвячений богу Шиві, його дружині Парваті і сімейному щастю. За традицією, це веселе і барвисте релігійне торжество святкують тільки жінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На День усічення голови Іоана Хрестителя не можна варити борщ

Повна назва свята - Харіталіка Тідж. Жінки, які сповідують індуїзм (а таких тут більшість), здійснюють святкові обряди на честь своїх чоловіків - справжніх чи майбутніх. Одружені моляться про довге і щасливе життя свого подружжя і сімейне благополуччя, а незаміжні дівчата просять у богів послати їм гарного нареченого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці влаштували собі індійську "бійку фарбами"

За традицією свято триває три дні і поєднує розкішні бенкети, суворий піст, молитви і нестримні веселощі. Другий день Тіджу, як правило, найбільш барвистий і радісний, незважаючи на те, що саме на нього випадає піст. Жінки одягають свої найкращі (зазвичай весільні) сарі - яскраво-червоні, багато розшиті золотом, і в такому вигляді виходять на вулиці, співають і танцюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На свято Дахі Ханді в Індії дітям дозволяють цілуватись

Найбільш масово Тідж святкують в Пашупатінатхі - найбільшому і найшанованішому в Непалі храмовому комплексі, присвяченому богу Шиві. Жінки збираються сюди з усіх куточків долини Катманду, здійснюють молебні, несуть в храм дарунки. Завершується свято ритуальним обмиванням, після якого жінки вважаються звільненими від всіх гріхів, що накопичилися за попередній рік.

Зараз ви читаєте новину «На Свято сімейного щастя в Непалі жінки вдягають червоне весільне вбрання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі