понеділок, 11 жовтня 2010 16:18

Учені навчилися прогнозувати тривалість кохання

Учені навчилися прогнозувати тривалість кохання

Американські вчені з'ясували, що передбачити долю романтичних відносин можна за допомогою аналізу лексикону одного з партнерів. Тепер дослідники зможуть вирахувати, чи буде любов "вічною", за допомогою тесту на словесні асоціації.

Дане дослідження провели співробітники Університету Рочестера. В експерименті взяли участь 116 добровольців. У ході тестів піддослідним показували слова з позитивним смисловим забарвленням, наприклад, "світло" і "спільне користування майном" і негативно забарвлені, такі, як "горе" і "ворожість".

Спочатку людей просили натискати кнопку щоразу, коли побачене ними слово з позитивним значенням асоціювалося, на думку піддослідних, з їхнім партнером. Під час другого тесту добровольці повинні були робити майже те ж саме, тільки їм необхідно було відзначати "погані" слова, які могли б бути пов'язані з коханою людиною.

При цьому завдання повинні були виконуватися швидко - в учасників експерименту не було часу на обдумування своїх відповідей. У результаті виявилося, що люди, відносини яких перебували на межі розриву, набагато частіше використовували негативно забарвлені слова для характеристики свого партнера.

"Що найбільше мене вразило в цьому експерименті, так це те, що розроблена нами методика діагностики романтичних відносин виявилася набагато ефективнішою, ніж та інформація, яку повідомили про своїх партнерів піддослідні", - говорить Рональд Рогг, керівник дослідження.

За словами вченого, у людей, які в ході тестів демонстрували негативне ставлення до свого коханого, ризик розриву відносин протягом року з моменту експерименту підвищувався в сім разів. Так, із 116 учасників дослідів 11 осіб порвали зі своїми партнерами за вказаний період часу, як і прогнозували вчені.

Нагадаємо, група лінгвістів у рамках проекту "Мови, що виживають" виявила на північному сході Індії нову мову, якою спілкуються лише 800 осіб.

За матеріалами РБК, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені навчилися прогнозувати тривалість кохання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути