Учені з австралійського Технологічного університету імені Джона Кертіна відзначають, що отримані раніше експериментальні дані указували на здатність чаю знижувати ризик інсульту. Проте результати масових обстежень пацієнтів були суперечливі, головним чином через відсутність точних даних про кількість споживаного чаю.
Австралійські учені спільно з китайськими колегами обстежили і опитали 374 пацієнти в трьох китайських лікарнях, які перенесли інсульт, а також ще 464 людини (середній вік 69 років) в якості контрольної групи.
"Значне зниження ризику ішемічного інсульту спостерігалося при споживанні як мінімум однієї чашки чаю на тиждень... Найбільше зниження ризику спостерігалося у тих, хто пив щодня одну або дві чашки зеленого чаю або чаю сорту "Оолонг"", - повідомляють дослідники.
Вони відзначають, що близько 5 мільйонів осіб на рік стають жертвами інсультів, що складає близько 10 % всіх смертей. Біологічні механізми, пов"язані із здатністю зеленого чаю знижувати ризик інсульту, поки точно не встановлені. Учені вважають, що компоненти чаю можуть знижувати артеріальний тиск, утворення тромбів і атеросклероз, повідомляє Kleo.ru.
Коментарі