середа, 01 квітня 2020 12:51

Вода на Марсі - не з Марсу: про що говорять нові дослідження червоної планети

Вода на Марсі - не з Марсу: про що говорять нові дослідження червоної планети
Поверхня Марсу, сформована впливом вітру, сфотографована апаратом, який 40 тисяч разів обернувся довкола орбіти. Фото: NASA

Вода на Марсі могла з'явитись через падіння метеоритів як і з Землі, так і з околиць Сонячної системи.

Вчені припустили, що поверхня Марсу ніколи не була вкритою океаном із магми. На відміну від Землі, пише Nature. Тому вода на "червоній планеті" могла з'явитись унаслідок падіння чужорідних тіл, як-от метеоритів.

Фахівці також припустили, що на ранній стадії формування Марса було як мінімум 2 великих резервуари води з різним хімічним складом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже Земля: показали найкращі знімки марсоходу Curiosity за 8 років

Це припущення з'явилось після вивчення шматків 2 відколотих від марсіанської кори метеоритів - NWA7034 і ALH84001. Ізотопний склад у небесних тілах був однорідним, проте метеорити відрізнялися за співвідношенням ізотопів водню з іншими марсіанськими породами.

Так, Northwest Africa 7034 взаємодіяв з рідиною близько 1,5 млрд років тому, Allan Hills 84 001 - близько 3,9 млрд років тому.

В результаті дослідження з'ясувалося, що один зі шматків близький за хімічним складом до небесних тіл із далеких околиць Сонячної системи. Другий шматок в своєму складі мав багато спільного з породами Землі.

Хоча це все ще гіпотези, їхнє доведення чи спростування наближає вчених до відповіді на запитання, "як на Марсі з'явилась вода?".

Раніше Європейське космічне агентство опублікувало знімок кратера на Марсі, вщент заповненого льодом.

Зараз ви читаєте новину «Вода на Марсі - не з Марсу: про що говорять нові дослідження червоної планети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі