пʼятниця, 10 жовтня 2008 16:58

Виявлено три механізми народження зірок

Група німецьких учених виявила в одному з районів карликової галактики Мала Магелланова хмара відразу три механізми народження зірок.

Таке відкриття вдалося зробити завдяки зображенням, які були зібрані вченими за допомогою телескопів, що працюють в інфрачервоних, видимих і рентгенівському діапазонах. У результаті вийшов повний кольоровий портрет району NGC 346 у карликовій галактиці Мала Магелланова хмара.

"NGC 346 - це справжній зоопарк. Коли ми скомбінували дані для різних довжин хвиль, то змогли зрозуміти, що відбувається в різних частинах цього району", - говорить керівник дослідження доктор Дімітріос Гулермі з Астрономічного інституту Макса Планка.

За його словами, отримані результати дозволили виявити, що в карликовій галактиці йде процес утворення зірок відразу трьома різними шляхами. Спочатку з однієї пилової хмари в центрі NGC 346 сформувалися масивні зірки й дрібні зірки - по краях. Після цього почалося утворення вторинних зірок невеликої маси, що проходило двома шляхами.

Як зазначають дослідники, у першому випадку залишки пилової хмари поглинали інтенсивну радіацію від великих зірок, у результаті чого вони нагрівалися, розширювалися й стискали холодні ділянки газу до утворення нових дрібних зірок.

А от другий механізм пов"язаний з вибухом нової близько 50 тисяч років тому - тоді зоряний вітер стиснув газ і пил призвів до утворення безлічі дрібних зірок.

Це відкриття вчених показує, що формування зірок є більше складним процесом, ніж прийнято думати, і містить у собі різноманітні механізми, повідомляє РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Виявлено три механізми народження зірок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі