вівторок, 18 березня 2008 08:24

Відкритий новий спосіб лікування психічних розладів

Відкритий новий спосіб лікування психічних розладів
Гормони, які допомагають немолодим жінкам пережити менопаузу, можуть також сприяти зникненню найстрашніших симптомів шизофренії, показало недавно проведене дослідження

Учені прийшли до висновків, що жіночий статевий гормон естроген скорочує кількість галюцинацій, чим здатний поліпшити стан жінок, що страждають сильними психічними розладами. "Це революційне відкриття, що показує, що гормони дійсно допомагають цим жінкам, - відзначив автор дослідження, професор Джайашрі Кулькарні. - Це найсерйозніший доказ того, що шизофренію можна лікувати новим способом - використовуючи жіночі репродуктивні гормони".

Естроген, сильний нейростероїд, є ключовим компонентом гормональної терапії (HRT), суперечливого лікування, здатного позбавити жінок від неприємних проявів періоду менопаузи. Недавнє дослідження показало, що цього гормон може також допомагати від шизофренії. Саме тому жінки стикаються з цим серйозним психічним захворюванням в зрілішому віці, а хвороба протікає легше, ніж у чоловіків.

Професор Кулькарні досліджувала це питання впродовж 15 років. Її команда проаналізувала історії хвороби 102 пацієнток в Мельбурні. Жінкам давали помірні дози гормонів, використовуючи спеціальний пластир, який застосовується при гормональній терапії. "У жінки, що отримували дозу гормонів впродовж восьми тижнів, зменшилися прояви найсерйозніших симптомів", - відзначила експерт.

"Гормони працювали як ефективні антипсихотичні препарати, що впливають на рецептори допаміну і серотоніна, а також відновлюючи нейронну тканину. У жінок не підвищувався ризик виникнення раку грудей, оскільки лікування була короткостроковим", - додала вона, повідомляє TheAge.

Зараз ви читаєте новину «Відкритий новий спосіб лікування психічних розладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі