пʼятниця, 15 серпня 2008 09:33

В Україні виростили найбільший в світі монокристал сапфіра

В Україні виростили найбільший в світі монокристал сапфіра

В Україні вирощений найбільший в світі монокристал сапфіра. Його розмір 800х350х50 мм, вага- 45 кг

Монокристал сапфіра виростили фахівці Інституту монокристалів Національної академії наук України і державне підприємство Центральне конструкторське бюро машинобудування "Донець" (м. Луганськ), повідомляє прес-служба Міністерства промислової політики України в четвер.

Монокристал виростили за 10 днів - з 20 по 30 липня цього року на установці "Горизонт-5", яку розробило і виготовило підприємство "Донець".

Монокристали таких розмірів дозволять зменшити виробничі витрати на виготовлення комплектуючих для надяскравих світлодіодів, виготовляти стійкі до шкідливих умов інструменти, лінзи.

Крім того, підприємство "Донець" розробило і виготовило за контрактом з фірмою RUBICON, (США) установку "Ікар-500", яка дозволяє вирощувати найбільші в світі монокристали сапфіра діаметром 400-500 мм, вагою 200-300 кг "Монокристали такого діаметру дозволять виготовляти стійкі до зовнішніх умов ілюмінатори для космічних апаратів, підводних човнів, літаків", - йдеться в повідомленні, повідомляє Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «В Україні виростили найбільший в світі монокристал сапфіра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі