середа, 21 жовтня 2009 13:53

В Китаї екологічні автобуси заряджаються на зупинках (ФОТО)

Китайські і американські компанії розробили спільний проект під назвою Ultracap Bus. Як повідомляють виробники, машина є прикладом недорогого і екологічно чистого міського транспорту.

Чистий міський транспорт, який міг би вільно рухатися по місту, на відміну від трамвая та тролейбуса, - не мрія, а реальність. Хоч створити автобуси на акумуляторах досі не вдавалося, оскільки батареї, які б задовольняли потребу в достатній кількості енергії, виявлялися надмірно важкими і дорогими, такий пристрій вже придумали.

Тепер його належить запровадити у масовий вжиток.

Щоб отримати недорогий електричний автобус, здатний вільно подорожувати по місту, потрібно поставити системи надшвидкісної зарядки на кожній автобусній зупинці.  

Існувала проблема, що акумулятори, здатні зберігати пристойну кількість енергії на одиницю ваги, наповнюються довго. З нею впорався китайсько-американський виробник машин.

Альтернатива хімічним батареям - суперконденсатори. Їх питома ємність на порядок менша, ніж у літієвих батарей, зате вони "вміють" дуже швидко заряджатися.

Коли машина під"їжджає до зупинки, водій натискає на кнопку і над дахом піднімається струмоприймач. Він підключається до двох проводів. Щоб взяти порцію енергії, достатню для пробігу до наступної зупинки, Ultracap Bus потрібно всього дві хвилини: це відбувається, поки пасажири виходять і входять в автобус.

41-місний китайсько-американський Ultracap Bus важить 11,3 тонни (як у звичайних автобусів і тролейбусів), з яких на суперконденсатори припадає 980 кг. У довжину автобус нараховує 11,4 метра. Максимальна швидкість Ultracap Bus становить 48 км / год.

Саме такий транспортний проект розвивають китайські компанії Sinautec і Shanghai Aowei Technology спільно з американськими Sinautec Automobile Technologies і Foton America Bus.

Foton America Bus виробляє в США автобуси і вантажівки. Займається альтернативними технологіями - машинами, що працюють на стиснутому природному газі та водні, електричним транспортом. Aowei знається в суперконденсаторах, ну а за Sinautec Automobile відповідає за загальне проектування системи.

Партнери вже три роки тестують на одній з комерційних ліній в Шанхаї 17 суперконденсаторних автобусів (Ultracap Bus).

За матеріалом: Мембрана

Зараз ви читаєте новину «В Китаї екологічні автобуси заряджаються на зупинках (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі