понеділок, 09 листопада 2009 14:00

В Ізраїлі знайшли могильні плити хрестоносців

В Ізраїлі знайшли могильні плити хрестоносців
Під час нещодавно проведених розкопок на північ від стін Старого міста Акри (сучасне Акко) ізраїльські археологи знайшли склад, який датували XIII століттям. У підвалі лежало 350 мармурових плит, що залишилися після руйнування міських будівель.

Мармуровий склад вдалося знайти в рамках так званого превентивного археологічного дослідження. Його проводило Ізраїльське управління старожитностей перед тим, як муніципалітет Акко почне на цьому місці будівництво.

"Це унікальна знахідка. Нічого подібного в Єрусалимському королівстві періоду хрестових походів ніхто і ніколи не знаходив. Але ж Акра протягом майже всього XIII століття була столицею Єрусалимського королівства", - нагадала представник управління доктор Една Штерн (Edna Stern), яка очолила розкопки.

Під час роботи археологи наткнулися на підвал, який виявився запечатаним через будівлю, що обрушилася на нього. Можливо, консервація сталася через пожежі, тому що над підвалом лежали обгорілі балки. Дослідники розчистили це місце. І під підлогою виявили заховані мармурові плити, а також розфарбовані кам"яні предмети.

Плити виявилися самими різними - наприклад, там лежали дві розбиті надгробних мармурових плити, на яких збереглися латинські написи. Одна з цих плит перш лежала на могилі людини на ім"я Маратін (Maratinus). Лежали в цьому тайнику і маленькі мармурові плитки різних розмірів і кольорів.

Крім мармуру в підвалі були й інші цікаві предмети: великий кам"яний хрест або, наприклад, великий фрагмент порфіру (рідкісний камінь червоного або пурпурного кольору - з часів Римської імперії червоний вважався імператорським кольором).

Якість всіх мармурових виробів дуже висока. Очевидно, їх привезли до Акри з-за кордону.

З письмових джерел історикам відомо, що в ті часи торгівля подібним камінням і плитами процвітала. Вони дуже цінувалися і використовувалися під час будівництва. На думку археологів, господар підвалу закопав у підвалі всі накопичені їм будматеріали "до кращих часів". Проте йому так і не вдалося скористатися накопиченим багатством.

"Ми можемо сміливо припустити, що будинок з підвалом був зруйнований в 1291 році, коли Акру хрестоносців завоювали мамлюки, які майже повністю вирізали і зруйнували місто", - зазначила Штерн.

Всі знайдені в підвалі предмети вийнято з землі і передано до Ізраїлевого управління старожитностей для подальшого вивчення.

За матеріалом: Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі знайшли могильні плити хрестоносців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі