середа, 11 лютого 2009 10:13

ЮНЕСКО: Половина мов світу - на межі зникнення

ЮНЕСКО: Половина мов світу - на межі зникнення

ЮНЕСКО підготувала до публікації всесвітній атлас мов, які знаходяться на межі зникнення - за даними організації, майже половина існуючих у світі мов практично не використовується.

Подібний атлас публікується вперше. У ньому буде міститися інформація про понад дві з половиною тисячі мов, повідомляє у вівторок служба новин ООН.

Атлас буде представлено в Парижі, а його випуск приурочено до Міжнародного дня рідної мови, який відзначається 21 лютого. Він був заснований у 1999 році рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО для того, щоб підкреслити важливу роль мовного різноманіття у світі й підтримати широке використання рідних мов.

Кожен місяць у світі зникають дві мови. Тисячі мов не використовуються системами освіти, не представлені в інтернеті, зазначає служба новин ООН.

Сьогодні в світі говорять на більш ніж 6000 мовах. 96 відсотків з них використовують всього 4 відсотки населення нашої планети. Частина з них має писемність, інші не мають. Різні мови використовують різні форми письма, з кожним пов"язані культурні особливості різних народів.

Зараз тисячі мов знаходяться на межі зникнення. У цій ситуації ЮНЕСКО грає ключову роль в просуванні нормативів і практики у сфері збереження різноманіття мов і культурних традицій.

З матеріалами Интерфакс, Belta.by

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО: Половина мов світу - на межі зникнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі