пʼятниця, 12 листопада 2010 16:44

Уміння читати пригнічує інші навички - учені

Уміння читати пригнічує інші навички - учені

Вчені з'ясували, які відділи мозку активуються при читанні і письмі.

Ці навички людство набуло зовсім недавно за еволюційними мірками. Отже, вони не могли не привести до фізичних змін в організації кори головного мозку, пише Лента.ру.

Учені працювали з 63 добровольцями, 31 з яких навчилися читати в дитинстві, 22 - в дорослому віці, а 10 були неписьменними. За допомогою методу функціонального магніторезонансного дослідження науковці фіксували активність мозку випробовуваних у процесі читання або перегляду літер у разі, якщо добровольці були неписьменними.

Автори з'ясували, що за навички читання відповідають, зокрема, певні регіони потиличної та скроневої часток кори лівої півкулі. Ці ж регіони задіяні при мові, а також при розпізнаванні осіб. Дослідники показали, що характерний для грамотних людей малюнок активації нейронів не залежить від того, в якому віці людина навчилася читати.

Таким чином, читання як би конкурує з іншими навичками за нейрони. Поки дослідники не перевіряли експериментально, чи дійсно грамотні люди гірше неписьменних розпізнають обличчя. Проте вони припускають, що різниця буде несуттєва, тому що мозок людини відрізняється великою гнучкістю.

Зараз ви читаєте новину «Уміння читати пригнічує інші навички - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі