неділя, 03 серпня 2008 15:16

Учені з"ясували, чому люди грають в лотерею

Учені з"ясували, чому люди грають в лотерею

По-науковому підійти до питання "Що штовхає людей на покупку лотерейних квитків?" вирішили дослідники з університету Карнегі-Мелона (Carnegie Mellon University) і, провівши серію експериментів, отримали закономірну відповідь.

Державні лотереї повертають у вигляді виграшів в середньому тільки 53% з кожного долара, витраченого людьми на квитки, указують учені. Проте чомусь люди охоче йдуть на ризик сподіваючись на виграш, знаючи, що їх шанси на успіх - примарні.

Щоб виявити закономірності в такій поведінці, автори дослідження "рекрутували" добровольців на автобусній станції Піттсбурга (де і проводився досвід), попросивши їх спершу заповнити анкети. Причому людей поділили на дві групи (самі випробовувані не знали про це).

Першою давали анкети з питанням "Ваш річний дохід?" і варіантами "менше $100 тисяч", "від $100 до 200 тисяч", "від $200 до 300 тисяч" і так далі. У другої групи на те ж питання варіанти відповідей були такими: "менше $10 тисяч", "від $10 до 20 тисяч", "від $20 до 30 тисяч", "від $30 до 40 тисяч" і так далі.

Виходило, що, як би не розподілялися доходи людей в кожній з випадково складених груп, в першій - більшість респондентів опинялися в лівій частині запропонованої шкали доходів, а в другій групі - в середині або в правій частині. Відповідно випробовуваних з першої групи учені змусили психологічно відчувати себе біднішими, а в другій - багатшими.

Далі кожному давали по $5 (нібито за допомогу в опитуванні) і пропонували тут же купити лотерейні квитки з шаром, що стирається.

У групі "бідних" середнє число куплених квитків на одну людину склало 1,27, а в контрольній ("багатшій") групі - 0,67.

Далі дослідження ускладнили. Поставили ще один експеримент, схожий з попереднім. Але в ньому дослідники побічно нагадували випробовуваним, що хоча верстви населення з різними рівнями доходів володіють і різними можливостями в плані освіти, роботи і житла, в лотереї всі рівні і шанс на виграшу росте із збільшенням числа куплених квитків.

Після такої "підказки" група випробовуваних купувала в середньому по 1,31 квитка, а контрольна група, учасникам якої таке нагадування не робили, тільки 0,54.

Дослідники роблять висновки: бідність - ключовий чинник, що штовхає людей до покупки лотерейних квитків. Люди сподіваються вирішити з їх допомогою свої проблеми, хоча на ділі постійна гра тільки посилює їх незавидне положення. Учені рекомендували владі звернути увагу на цей порочний кру, повідомляє Membrana

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, чому люди грають в лотерею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі