понеділок, 29 вересня 2008 18:26

Учені виявили ген, що відповідає за раптову сонливість

Японські учені з Токійського університету виявили в ході чергового дослідження ген, який викликає захворювання нарколепсією, - раптовою сонливістю.

За словами дослідників, це захворювання зустрічається в одному випадку з 2500 в США і Європі, але в 4 рази частіше у японців. Тому учені вивчили ДНК у 222 жителів країни Висхідного сонця, схильних до нарколепсії, і 389, які не хворіли на неї.

Виявилось, що у 45% хворих нарколепсією зустрічався один і той же ген, тоді як у здорових людей він зустрічається всього в 30% випадках. Це проміжний ген, який розташовується між геном, що відповідає за сон, і геном, регулюючим цикл сну.

Перевіривши наявність даного гена у 424 корейців, 785 європейців і 184 афроамериканців, фахівці з"ясували, що у корейців, хворих нарколепсією, також спостерігається стійкий зв"язок між захворюванням і присутністю даного гена, в той час, як такого зв"язку не виявлено у європейців і афроамериканців.

Пояснити причину такого явища дослідники поки не можуть.

Відзначимо, що нарколепсія - це захворювання, до якого в основному схильні люди від 10 до 30 років. Нарколепсія супроводжується несподіваною сонливістю і зануренням в сон незалежно від волі людини кілька разів протягом дня. Крім того, нарколепсія супроводжується раптовою слабкістю м"язів при переживанні сильних відчуттів і реалістичними галюцинаціями, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили ген, що відповідає за раптову сонливість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі