вівторок, 01 квітня 2008 11:18

Учені створили новий чоловічий контрацептив

Учені з університету Сіднея (Universityof Sydney) показали, що поєднання певних гормонів може стати ефективним і безпечним препаратом контрацепції для чоловіків, що має оборотну дію.

Тестостерон і інші чоловічі статеві гормони негативно впливають на репродуктивні функції чоловіка. При цьому прогестени або гестогени (підклас стероїдних гормонів) в організмі чоловіків не виробляються.

Але, як з"ясували біологи, їх комбінація пригнічує вироблення сперми у чоловіків набагато ефективніше і, крім того, швидше, ніж один тестостерон.

До такого висновку учені прийшли, проаналізувавши тридцять досліджень гормональних протизаплідних засобів, які були проведені серед 1756 чоловіків у віці від 18 до 51 року з 1990 по 2006 роки. Тоді випробовувані приймали різні препарати, в яких в різних пропорціях містилися тестостерон і який-небудь прогестин (або його зовсім не було).

Таким чином, вперше учені заговорили про реально працюючу гормональну контрацепцію для чоловіків.

"Така терапія знижує виділення сперми до рівня безпечного для більшості чоловіків. Концентрація сперматозоїдів при прийомі гормонів досягає такого ж рівня, як після операції стерилізації", - говорить професор Пітер Лю (PeterLiu).

Крім того, використання прогестинов (у поєднанні з тестостероном) може понизити необхідну кількість останнього для досягнення того ж ефекту. Це особливо важливо, якщо контрацепція буде довготривалою.

У своїй статті, опублікованій в журналі Journal ofClinicalEndocrinology & Metabolism, Лю і колеги роблять і інші висновки. Наприклад, стало відомо, що у білих чоловіків ефект наступає швидше, але при цьому він трохи не дотягує до рівня кольорових чоловіків. Молоді люди (з меншим рівнем тестостерона) також "реагують" на контрацептиви швидше.

Поки що учені не беруться запропонувати універсальний засіб, оскільки не зовсім ясно, який саме з прогестинов подіє на того або іншого чоловіка ефективніше. Але найближчим часом біологи працюватимуть над оптимізацією складу.

"Проте, те, що нам стала відома ця комбінація, вже значне досягнення", - не сумнівається Лю, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Учені створили новий чоловічий контрацептив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі