субота, 26 квітня 2008 12:47

Учені стверджують, що кури і страуси - нащадки тиранозаврів

Учені стверджують, що кури і страуси - нащадки тиранозаврів

Сучасні кури, виявляється, походять від доісторичних хижаків тиранозаврів, стверджують вчені США.

Дослідники з Гарвардського університету (США) проаналізували молекули, отримані зі скам"янілих кісток тиранозаврів віком 68 мільйонів років, і виявили близький зв"язок між хижаком і нинішніми курми.

Застосовуючи спеціальну техніку під назвою масс-спектроскопія, вони порівняли колаген (білкова речовина сполучних тканин) тиранозавра з колагеном декількох десятків сучасних видів птахів і тварин.

Виявилось, що на молекулярному рівні тірекс набагато ближче до курей і страусів, ніж до нинішніх алігаторів і ящірок. "З птахами - курми і страусами - у нього зв"язок був ближчий, ніж зі всіма іншими видами, які ми брали", - говорить доктор Джон Асара.

Ці попередні результати, які вимагають подальшого підтвердження, підтверджують теорію про те, що деякі динозаври в ході еволюції перетворилися на птахів. "Ми можемо говорити про це з високим ступенем вірогідності", - сказав доктор Кріс Орган.

Раніше вчені з Гарварду проводили аналогічні досліди з протеїном з кісток мастодонта, що жив 160 тисяч років тому. Аналіз показав його схожість з сучасними слонами, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені стверджують, що кури і страуси - нащадки тиранозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі