пʼятниця, 18 липня 2008 15:33

Учені спростували міф про винятковість російської душі

Учені спростували міф про винятковість російської душі

Естонські учені прийшли до висновку, що російського духу не існує. Це твердження було представлене в Тарту на 14-ій Європейській конференції психології особи. У ній беруть участь близько 300 вчених з 41-ої країни.

У ході дослідження, в якому брали участь 40 російських вузів, були отримані дані про 11 000 людей - від Камчатки до Карелії. За словами професора Тартуського університету Юрі Аллік, дослідження показали, що російська людина як на генетичному, так і на особовому рівні, дуже схожа з іншими народностями світу, хоча Достоєвський і Солженіцин, наприклад, вважали російську націю унікальною.

Як говорить професор, дослідження спростувало міф про винятковість російської душі. Всі опитані за національністю були росіянами, підкреслює Аллік. "Мені здається, що це і в політичному сенсі ясна і важлива звістка. Наприклад, виправдовувати яку-небудь політичну систему тим, що такий російський народ або що демократія й інші прозахідні форми життя російському протипоказані, - чиста демагогія. Проста, реальна російська людина, яку так цінують, нічим особливим не відрізняється від латиша, литовця, естонця або від людей будь-якої іншої національності", - поділився своєю думкою професор Аллік.

Раніше делегація Естонії на чолі з президентом Ільвесом демонстративно покинула зал засідань конгресу угро-фінських народів під час виступу Костянтина Косачова, що назвав етнічну політику керівництва прибалтійської країни недобросовісною.

Президент Росії Дмитро Медведєв ж стверджує, що міжрелігійний діалог і співпраця культур є відмінною рисою російської державності. "Вони не раз допомагали Росії пройти всі випробування і вистояти і до цього дня продовжують залишатися одним з джерел миру і злагоди в російському суспільстві, фундаментальною цінністю, визнаною і конфесіями, і державою", - підкреслив Медведєв, повідомляє ERR.

Зараз ви читаєте новину «Учені спростували міф про винятковість російської душі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі