вівторок, 06 травня 2008 08:34

Учені розвіяли міф про абсент

Улюблений напій французької богеми почала XX століття, абсент, не володів специфічним психотропним ефектом, вважають німецькі дослідники. За їхніми даними, туйон, що довгий час вважався речовиною" традиційного абсента, містився в ньому у вельми незначних концентраціях.

Мода на абсент, або полинову горілку, прийшла до Європи в другій половині XIX століття. Цей міцний алкогольний напій став джерелом натхнення і причиною передчасної смерті багатьох видатних художників і поетів. У 10-20-і роки минулого століття абсент був заборонений в більшості країн Європи і в США як небезпечний наркотик.

Довгий час психози і галюцинації, викликані зловживанням абсентом, було прийнято пояснювати дією туйона - органічної сполуки, що міститься в полині. У 80-і роки XX століття, коли виробництво і продаж абсента в Європі поновилася, вміст туйона в напої був законодавчо обмежений 35 міліграмами на літр рідини.

Вивчивши 13 зразків автентичного абсента, проведеного до введення заборони на початку минулого століття, дослідники дійшли до висновку, що руйнівна дія полинової горілки навряд чи пов"язана з високими концентраціями туйона. Як з"ясувалося, в старому абсенті цієї речовини було не більше, ніж в сучасному, легальному і "безпечному" абсенті. Так, вміст туйона в досліджених зразках складав від 0,5 до 48,3 міліграма/л, в середньому - 33,3 міліграм/л.

Метанол, сурма, мідь і деякі інші компоненти, виділені із зразків автентичного абсента, містилися в нім в дуже незначних кількостях і навряд чи могли викликати які-небудь додаткові ефекти на тлі основної складової - 70-процентного розчину етилового спирту. Таким чином, вважають учені, психічні відхилення, які абсент провокував у знаменитих діячів мистецтв, доводиться списати на симптоми банального алкоголізму, повідомляє Лента.ру.

Звіт про дослідження опублікований в JournalofAgriculturalandFoodChemistry.

Зараз ви читаєте новину «Учені розвіяли міф про абсент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі