пʼятниця, 04 квітня 2008 09:44

Учені розвінчали міф про користь великої кількості води

Учені розвінчали міф про користь великої кількості води

Твердження про те, що випивати вісім стаканів води в день корисного для здоров"я, виявилося міфом. За словами учених, доказів того, що велика кількість води приносить звичайній здоровій людині користь, не існує. Невідомо навіть, звідки узялася ця поширена думка.

Американські нефрологи перевірили твердження про те, що якщо пити в день вісім стаканів по вісім унцій води (220 грам) щодня, це допоможе вивести з організму токсини, допоможе заробігти появі зайвої ваги і поліпшить колір шкіри.

Як говорять доктор Ден Негойану і доктор Стенлі Голдфарб з Університету Пенсільванії, жоден з експериментів не підтвердив, що середньостатистичній здоровій людині необхідно щодня випивати таку кількість води (в цілому 3,3 пінт, або 1,9 літра).

В результаті ретельних клінічних досліджень не вдалося підтвердити, що вживання води допомагає підтримувати певну вагу. Нерідко говорять, ніби брак води викликає головний біль - на користь цього твердження також недостатньо інформації, говорять учені.

З даної проблеми проводилося лише одне невелике дослідження. І хоча випробовувані, які споживали більше води, рідше скаржилися на головний біль, за наслідками експерименту не можна було говорити про яку-небудь статистику.

Багато води міститься в їжі, тому необов"язково випивати рівно стільки, щоб заповнити необхідний рівень води. Зате надлишок води здатний порушити баланс солей в організмі і викликати "водну інтоксикацію".

Учені знайшли ряд доказів, що людям, які проживають в гарячому і вологому кліматі, а також спортсменам нібито необхідно пити більше. Крім того, як показало дослідження, рясне пиття допомагає позбавити організм від солі і сечовини. Проте користь для внутрішніх органів від зайвого споживання води нічим не підтверджується.

Негойану і Голдфарб також перевірили теорію про те, що якщо пити багато води, це створює відчуття ситості і знижує апетит. Прихильники подібної точки зору стверджують, що вода допомагає підтримувати нормальну вагу і боротися з ожирінням. Але і ця заява виявилася непереконливою, пишуть лікарі.

Окрім всього іншого, воду вважають засобом, здатним поліпшити колір шкіри. Автори визнають: брак води може понизити пружність шкіри, проте жодне дослідження не підтвердило, що вживання води у великих об"ємах покращує її колір, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Учені розвінчали міф про користь великої кількості води ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі