понеділок, 31 січня 2011 17:20

Учені розповіли, як батьки "заражають" дітей курінням

Учені розповіли, як батьки "заражають" дітей курінням

Група європейських дослідників з'ясувала, яким чином звичка курити передається в межах родини. У будинках, де "димлять", ймовірність передачі "зарази" велика, особливо між особами однієї статі.

"Батьки передають свою звичку синам на статистично значущому рівні. Це вірно також для матерів і дочок. У той же час мати, яка курить, очевидно, не впливає на сина, а батько - на дочку", - сказала співавтор дослідження Марія Лоурейро з Університету Сантьяго-де-Компостела, Іспанія.

Імовірність того, що син або дочка закурить, якщо "димлять" обоє батьків, становить 24 і 23% відповідно. Якщо курить тільки один батько, показник для обох статей падає вдвічі - до 12%.

А в неповних сім'ях мати передає звичку дітям незалежно від їхньої статі: вірогідність закурити становить 32% для сина і 28% для доньки.

Дослідження засноване на даних опитування British Household Panel Survey, проведеного у 1994-2002 роках.

"Ми вибрали це джерело, оскільки воно дає докладну інформацію про продукцію, яку споживають у домашніх господарствах, у тому числі тютюн, що дозволяє проаналізувати передачу звички до куріння між поколіннями", - пояснили експерти.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені розповіли, як батьки "заражають" дітей курінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі