понеділок, 17 січня 2011 16:00

Куріння вбиває з першої затяжки - учені

Куріння вбиває з першої затяжки - учені

Згідно з доповіддю американських вчених, опублікованою в Chemical Research in Toxicology, після перших затяжок цигаркою майже відразу утворюються речовини, що спричиняють ракові захворювання.

Благодійна організація Ash, яка займається боротьбою з курінням, заявила, що дослідження доводить: кидати курити ніколи не рано.

Шкода, якої завдає куріння, - від серцевих захворювань до різних видів раку - добре відома. Нове дослідження доводить, що шкоди організму завдає вже перша сигарета.

Дослідники перевірили вміст у крові 12 пацієнтів хімічних речовин, пов'язаних з раком, - поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ).

ПАУ, додані до сигарети, були перероблені організмом і перетворилися в іншу речовину, яка пошкоджує ДНК і призводить до раку.

В експерименті весь цей процес зайняв від 15 до 30 хвилин.

Професор Стівен Хехт з Університету Міннесоти вважає, що проведена вченими робота "унікальна, тому що вперше досліджено метаболізм ПАУ, вдихуваних з димом сигарети, без впливу інших факторів, таких як забруднення повітря або їжа".

"Результати дослідження повинні послужити серйозним попередженням тим, хто хоче долучитися до куріння", - додав професор Хехт.

Дослідження фінансувалося Національним інститутом США з дослідження ракових захворювань.

Нагадаємо, як свідчать дані дослідження Світового банку про основні причини смертності в Україні, 36% українців курять тютюн, з них 31% - щодня. Це вище середнього показника - 28,6% по Європейському регіону.

За матеріалами ВВС

Зараз ви читаєте новину «Куріння вбиває з першої затяжки - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі