понеділок, 21 липня 2008 17:03

Учені довели, що природний відбір не призводить до досконалості

Біологи з Техаського університету (University of Texas), США, під керівництвом Метью Каупертвейта (Matthew Cowperthwaite) і Лорен Енсель Мейерс (Lauren Ancel Meyers), висунули гіпотезу, згідно з якою еволюція за принципом природного відбору не призводить до закріплення найбільш досконалих рис.

За експериментальну модель учені узяли молекулу РНК, еволюція якої здійснюється за допомогою мутацій і природного відбору. Аналіз зразків РНК різних організмів показав, що насправді домінують ознаки не кращі, а простіші, закріплені у відносно короткому ряду мутацій.

За сучасними науковими уявленнями, механізм природного відбору має справу з генетичними мутаціями. У короткостроковій перспективі мутації, що сприяють кращій адаптації живого організму до середовища, починають передаватися від покоління до покоління, витісняючи організми з менш вдалими мутаціями. Проте, в довгостроковій перспективі цей механізм не спрацьовує, вважають американські дослідники.

Комп"ютерна модель РНК показала, що еволюційне закріплення найкращої ознаки - подія маловірогідна, оскільки це вимагає тривалої послідовності рідкісних, взаємодіючих один з одним мутацій. У ситуації природного відбору починають домінувати не найкращі, а лише "стерпні" ознаки, які не вимагають тривалого ланцюжка змін.

"Розвиток одних ознак здійснюється порівняно легко, через комбінації різних мутацій", - говорить доктор Каупертвейт. - "Інші з"являються складніше, через маловірогідний набір генетичних команд. Підсумком еволюції є якраз прості ознаки - навіть якщо вони дійсно кращими не є".

Еволюційна теорія, запропонована Чарльзом Дарвіном (Charles Darwin) в роботах "Походження видів шляхом природного відбору" (1859) і "Походження людини і статевий відбір" (1871), до цих пір не має ні серйозного спростування, ні доказу. Велика частина XIX і ХХ століть пройшла під знаком торжества ідей дарвінізму, але сьогодні багато хто сумнівається в істинності цієї теорії, принаймні, стосовно людини. Так, згідно з опитуванням Gallup, проведеному рік тому, велика частина населення США (53% опитаних) вважає, що Бог створив людей такими, які вони зараз. Теорія "розумного задуму", згідно якої люди розвивалися мільйони років від примітивніших організмів, але цим процесом керував Бог, знаходить підтримку у 31% опитаних. І лише 12% вважає, що люди з"явилися внаслідок еволюції, якою ніхто не управляв, повідомляє PLoS Computational Biology

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що природний відбір не призводить до досконалості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі