вівторок, 15 липня 2008 08:42

Учені довели, що діти добрі від природи

Учені довели, що діти добрі від природи

Професор Джин Десеті (Jean Decety) з університету Чикаго (Chicago University) США і його колеги довели, що почуття співчуття притаманне дітям від природи, а не внаслідок виховання.

У експериментах брали участь 17 дітей віком від семи до 12 років, яким показували анімовані сюжети, де людям усвідомлено або не усвідомлено завдавали болю. Щоб не травмувати випробовуваних, в сюжетах було видно лише частини тіла людини (руки або ноги).

Під час експериментів мозок дітей піддавався функціональному магнітно-резонансному спостереженню. Учені з"ясували, що при перегляді ролика, де людина відчуває дискомфорт, що виникає ненавмисно (наприклад, в руки падає важкий предмет), у мозку дитини збуджуються зони, відповідальні за обробку больових сигналів. У тому випадку, якщо в ролику показано навмисне спричинення болю (наприклад, людині наступають на ногу), мозок реагує збудженням зон, відповідальних за соціальну взаємодію і моральну оцінку. 13 дітей з 17 в цьому випадку зажадали пояснення того, що відбувається.

Крім того, під час перегляду роликів збуджувалися мигдалини мозку, які, як відомо, неадекватно функціонують у людей з психопатією. Саме дисфункція мигдалин утрудняє психопатам розуміння емоцій інших людей.

Фізіологічне обґрунтування почуття співчуття, на думку дослідників, може бути корисне при аналізі девіантної поведінки серед підлітків: якщо підліток здатний співчувати, то він може дати якесь розумне пояснення своїй агресії по відношенню до інших людей.

Причини дитячої і підліткової агресії неодноразово привертали увагу психологів і фізіологів. У 2001 році група учених з Стенфордського університету(Stanford University) на чолі з доктором Томасом Робінсоном (Thomas Robinson) виявила чіткий зв"язок між часом, який молодші школярі витрачають на телевізор і відеоігри, і агресивністю їх поведінки на дитячому майданчику: чим менше щоденна данина "ящику", тим рідше діти б"ються і загрожують одноліткам. Проте основною причиною виступав не характер програм, а сам факт перегляду, повідомляє Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що діти добрі від природи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі