четвер, 18 листопада 2010 16:47

У США створюють камеру, яка може знімати приховані об'єкти (ФОТО)

Співробітники Массачусетського технологічного інституту (США) розробили камеру, яка здатна знімати сцени, що не розташовані прямо перед нею.

Апарат оснащений особливим лазером. Він дає надзвичайно короткі спалахи світла, які можуть відбиватися від одного об'єкта (наприклад, двері або дзеркала), потім від другого, знову від першого і тільки потім потрапляти в камеру. Цієї інформації алгоритмам достатньо для відтворення прихованої сцени.

Рамеш Раскар і його колеги називають це фемтосекундною системою формування зображення. За їх словами, в пристрої використано той факт, що захоплення світла можливе у гранично коротких тимчасових масштабах - близько квадрильйонної частини секунди. Постійно збираючи світло й обчислюючи час і відстань, пройдену кожним пікселом, камера створює тривимірні зображення, пише Компьюлента.

Система поки перебуває на ранніх стадіях розробки. Дослідники намагаються отримати точне зображення якомога більш складних сцен.

Технологія може отримати безліч застосувань. Наприклад, її можна буде використовувати для пошуку уцілілих під завалами або в будинку, охопленому полум'ям. Вона дасть змогу запобігти зіткненню автомобілів на "сліпих" кутах, покаже приховані дефекти виробу при контролі якості на виробництві, допоможе ендоскопам побачити зазвичай приховані закутки організму.

Портативні системи з'являться протягом найближчих двох років.

Зараз ви читаєте новину «У США створюють камеру, яка може знімати приховані об'єкти (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі